Scholz vyzval partnerov: Spojenci by mali ihneď poslať Ukrajine tanky

ta3 TASR
17.2.2023 15:59

Spojenci, ktorí môžu Ukrajine dodať tanky, by tak mali urobiť ihneď, uviedol v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz v príhovore na 59. Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovala agentúra AFP.

Scholz vyzval partnerov: Spojenci by mali ihneď poslať Ukrajine tanky
TASR/AP

Scholz povedal, že sa bude zasadzovať za to, aby sa spojenci pohli v tejto otázke. Výzvu partnerom adresoval v čase, keď Ukrajina žiada, aby jej Západ čo najrýchlejšie dodal prisľúbené zbrane vrátane moderných tankov na boj proti ruským inváznym jednotkám. Nemecko "prispeje k tomu, aby pomohlo partnerom urobiť toto rozhodnutie, napríklad výcvikom ukrajinských vojakov v Nemecku alebo ich podporou v oblasti logistiky a zásobovania," uviedol Scholz.

Spolkový kancelár v príhovore zároveň prisľúbil, že Nemecko bude Ukrajinu podporovať i naďalej. Berlín v januári po mesiacoch odmietania schválil poskytnutie moderných tankov Ukrajine. Nemecký minister obrany Boris Pistorius nedávno priblížil, že západné krajiny prisľúbili Kyjevu 48 tankov Leopard 2 vrátane jedného práporu starších tankov Leopard 2 A4, ktorých dodávku koordinuje Poľsko. Ukrajina okrem toho dostane modernejšie tanky Leopard 2 A6 – 14 od Berlína a tri od Lisabonu.

Nemecko rokuje o dodaní tankov na Ukrajinu s Holandskom, ktoré chce Kyjevu poskytnúť tiež 14 tankov Leopard 2 A6. Berlín je však proti tomuto kroku, pretože by tým bola "oslabená operačná pripravenosť" spoločnej nemecko-holandskej brigády, ktorej sú dané tanky súčasťou.

Scholz zároveň potvrdil svoj záväzok zvýšiť nemecké výdavky na obranu na súčasný cieľ NATO vo výške dvoch percent HDP. Nepovedal však, či súhlasí s výzvou šéfa nemeckého rezortu obrany ísť nad rámec stanoveného cieľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok