FOTO: Holandský premiér rokoval so Zelenským v Kyjeve. Tanky Leopard 1 chce poslať Ukrajine čo najskôr

ta3 ČTK
17.2.2023 14:50

Prvú dodávku nemeckých tankov Leopard 1 pošle Holandsko na Ukrajinu čo najskôr, vyhlásil v piatok v Kyjeve holandský premiér Mark Rutte. V ukrajinskej metropole rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

FOTO: Holandský premiér rokoval so Zelenským v Kyjeve. Tanky Leopard 1 chce poslať Ukrajine čo najskôr
TASR/AP

"Hneď, ako bude prvá skupina tankov Leopard pripravená na boj, dodáme ju Ukrajine, chceme tak urobiť čo najskôr," povedal Rutte. Dodávku najmenej 100 leopardov 1 na začiatku februára sľúbilo Holandsko spoločne s Dánskom a Nemeckom.

Berlín tiež v januári po nátlaku spojencov sľúbil aj modernejšie tanky Leopard 2 a povolil, aby tieto stroje nemeckej výroby odovzdali Kyjevu aj iné krajiny. Holandsko, ktoré si od nemeckej strany tieto moderné tanky prenajíma, tento týždeň uviedlo, že z nich teraz na Ukrajinu nepoputuje žiaden, pretože potreby Kyjeva bude možné uspokojiť tankami z iných zdrojov.

"S Holandskom sa zhodneme na tom, že dodávky zbraní našej krajine by nemali byť tabu, pretože podporujú a chránia našu zvrchovanosť," povedal Zelenskyj krátko pred začiatkom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Jej účastníkov následne oslovil prostredníctvom video hovoru.

Kyjev opakovane vyzýva spojenecké západné krajiny, aby urýchlili a navýšili dodávky zbraní na Ukrajinu. Momentálne pre zatlačenie ruských vojsk na východnom fronte požaduje najmä stíhačky, ďalšie tanky a zbrane s dlhším dostrelom. Ruské jednotky sa podľa pozorovateľov snažia v čase prvého výročia invázie na Ukrajinu začať na niekoľkých miestach novú ofenzívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok