Cena plynu v Európe klesla pod 50 eur, je najnižšia od decembra 2021

ta3 čtk
17.2.2023 10:28

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku dnes klesla pod 50 eur za megawatthodinu (MWh). Ocitla sa tak najnižšie od decembra 2021. Hlavným dôvodom je slabší dopyt kvôli teplejšiemu počasiu v zimných mesiacoch.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v marci v TTF klesla o viac ako štyri percentá. Zostúpila tak zhruba na 49,80 eura za MWh. Neskôr sa vrátila tesne nad 50 eur, stále však strácala viac ako tri percentá.

Vlani v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh kvôli obmedzovaniu dodávok z Ruska dostala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu (MWh). Odvtedy však výrazne klesla. Európskym krajinám sa pred tohtoročnou zimou podarilo naplniť zásobníky plynu, najmä vďaka dovozu skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov. Mierna zima navyše znižuje dopyt po vykurovaní.

Ceny plynu na burze sa tak teraz nachádzajú výrazne pod úrovňou administratívne stanoveného stropu, ktorý v Českej republike činí 2500 Kč za MWh. Oslovení analytici už skôr uviedli, že bude chvíľu trvať, než sa pokles veľkoobchodných cien zemného plynu prejaví v cenách pre české domácnosti, pretože obchodníci pre nich museli nakúpiť zásoby energií na trhu s predstihom za vtedajšie vyššie ceny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok