Juraj Krúpa pre ta3: Kým Rusko nedostane na frak, mier nebude

ta3/Milan Špak
22.2.2023 00:00

Blíži sa ročné výročie vpádu ruských vojsk na územie Ukrajiny. Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa v rozhovore pre ta3 uviedol, že slovenský národ by mal mať pre Ukrajinu pochopenie a podporovať ju v jej boji o udržanie si národného povedomia.

Juraj Krúpa pre ta3: Kým Rusko nedostane na frak, mier nebude
TASR - Jakub Kotian

V rozhovore sa dozviete:

  • ktoré momenty roku vojny v ňom najviac rezonovali,
  • ako Slovensko zvládlo krízy, ktoré priniesol konflikt,
  • ktoré dezinformácie a hoaxy spojené s vojnou ho najviac pobúrili,
  • čo sa musí stať, aby došlo k mieru.

Prešiel rok od začiatku invázie na Ukrajinu. Ktoré momenty vojny u vás osobne rezonovali najviac?

Tých momentov bolo strašne veľa, ale čo vo mne najviac rezonuje v kontexte Slovákov a Slovenska, je pokus Ruska urobiť takzvanú genocídu ukrajinského národa a popierať to, že Ukrajina je svojbytný národ a existuje. Snažia sa z nich urobiť akýchsi Rusov a provinciu Ruska, ktorá vzdoruje Kremľu. Myslím si, že toto je jeden z hlavných výkričníkov aj pre Slovensko a Slovákov, pretože my sme si takýmito momentmi v našej histórii už prešli. Preto by sme mali mať veľké pochopenie a mali by sme byť automaticky pripravení podporovať Ukrajinu v jej snahách udržať si svojbytnosť a národné povedomie.

Vidíte, ako sa tá vojna vyvíjala. Momenty z 24. februára boli zarážajúce. Jedným z veľkých prekvapení bolo nadhodnotenie schopností a možností Ruskej federácie viesť konflikt vysokej intenzity a v takomto väčšom rozmere. Ukázalo sa, že to bola Potemkinova dedina, tak ako celé Rusko. Na jednej strane to bolo výsledkom propagandy Ruska, ktoré tvrdilo, ako je veľmi silné, na druhej strane korupcie, ktorá rozožiera Ruskú federáciu. Lebo keby nemali takú korupciu a peniaze by reálne investovali tak, ako hovorili, že investujú, dnes by to vyzeralo asi inak.

Ako sa s odstupom času pozeráte na fakt, že tak blízko našich hraníc zúri vojna? Zároveň to nie sú len naše hranice, ale aj hranice NATO a EÚ. Aké pocity to vo vás vyvoláva?

Samozrejme, že negatívne. Tu ale nejde o to, že aké pocity. Tu ide o to, čo hrozí. O to, že tu sa porušuje medzinárodné právo silou. Jedna krajina chce zabrať inú krajinu alebo minimálne jej časť porušením medzinárodného práva a čistým násilím. To je niečo, čo sme tu od druhej svetovej vojny nemali. Myslím si, že pre nás je z nášho národno-štátneho záujmu úplne zásadné, aby sa niečo takéto nepodarilo.

Čo teda podľa vás reálne hrozí? 

Hrozí to, že sa ten konflikt bude naďalej naťahovať, až pokiaľ Rusko neprehrá.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok