Manažéri Národnej diaľničnej spoločnosti možno prídu o svoj ročný plat

TA3, TASR
5.2.2013 19:40

Za všetko môže poistná zmluva za milión eur, ktorá sa nepozdáva niektorým poslancom. Manžéri sa totiž poistili proti prípadným škodám, za ich prípadné prešľapy tak bude platiť poisťovňa.

Členovia predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milan Gajdoš a Daniel Mako budú musieť vysvetliť poistnú zmluvu, ktorou manažment NDS v júni minulého roka za štátne peniaze poistil bývalé, súčasné aj budúce manažmenty proti spôsobeným škodám. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes totiž voči Gajdošovi a Makovi začal konanie, keďže má podozrenie, že došlo k porušeniu zákona. Ak sa tak naozaj stalo, Gajdošovi a Makovi hrozia pokuty vo výške ročného platu. Podľa šéfa výboru Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) prípadnú sankciu hradí poistka.
Za začatie konania hlasovala opozícia aj Oľga Nachtmannová zo Smeru-SD. Zvyšok sociálnych demokratov sa zdržal hlasovania, Beblavý to ocenil. "Som rád, že výbor dnes konečne ukázal zuby, že sme začali konanie voči najvyšším predstaviteľom NDS, pretože samých seba poistili proti škodám, ktoré môžu vo funkcii spôsobiť," uviedol po rokovaní výboru Beblavý. Poslanec si myslí, že Gajdoš a Mako zneužili svoju funkciu na vlastné obohatenie.

Výbor si teraz vyžiada stanoviská Gajdoša a Maka, môže žiadať aj právne a iné stanoviská potrebné pre prešetrenie veci. Beblavý predpokladá, že v priebehu mesiaca či dvoch výbor rozhodne, či verejní funkcionári porušili zákon, keď sami seba poistili za štátne peniaze. "A ak tak spravili, tak im môžeme uložiť pokutu vo výške 12 mesačných platov," doplnil Beblavý. Poznamenal, že ak výbor aj Gajdošovi a Makovi pokutu uloží, aj tá je krytá poistkou. Beblavého hlavný cieľ je, aby si verejní funkcionári uvedomili, že nesmú takto zneužívať svoju funkciu a tiež to, aby čo najskôr zrušili takéto poistky. Tie majú podľa Beblavého aj niektoré železničné a letiskové spoločnosti.
Začatiu konania predchádzala diskusia, v ktorej opozícia poukazovala na absurdnosť takejto poistnej zmluvy. "Je to choré," vyhlásil Peter Osuský (SaS). Poukázal na to, že ani minister zdravotníctva neplatí za chyby lekára. Zsolt Simon (Most-Híd) dodal, že ak je takáto poistka akceptovateľná pre NDS, tak sa pokojne mohla uzavrieť aj pre poslancov, ktorí hlasovali za protiústavný zákaz zisku zdravotných poisťovní a škodu tak mohla hradiť poistka. "Ak je takáto poistná zmluva akceptovateľná pre NDS, tak by sme ju mali uzavrieť aj pre poslancov za chybné hlasovania," povedal Simon. "Aj za sexuálne obťažovanie," doplnil Beblavý s tým, že poistka NDShradí aj takéto konanie.

Poistnú zmluvu uzavrela NDS s Allianz – Slovenskou poisťovňou. NDS má za tri roky stáť takmer milión eur. Poistné má kryť škody vo výške 70 miliónov eur. Platiť má nielen samotné škody, ale aj náklady na obhajobu, súdne trovy, mimosúdne vyrovnania či náklady na styk s verejnosťou a zachovanie dobrého mena. Podľa Beblavého poistka znamená to, že ak by niektorý z riadiacich pracovníkov NDS bol odsúdený na náhradu škody za nedbanlivosť, tak z tohto poistenia bude uhradené "to, čo by mal zaplatiť on". Týkať sa to môže podľa Beblavého napríklad aj pádu mosta pri Kurimanoch, ale aj rôznych tendrov vrátane mýtneho. Beblavý upozornil, že zmluva kryje len neúmyselné činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok