Útok v Burgase má na svedomí Hizballáh

SITA, TA3
5.2.2013 18:29

Bulharská vláda z minuloročného teroristického útoku v letovisku Burgas obvinila libanonské hnutie Hizballáh. Konštatuje sa to v záveroch vyšetrovacej správy, ktorú zverejnili v utorok. To, že za útok na autobus v turistickom Burgase obvinia Bulhari práve Hizballáh, zverejnili médiá ešte pred publikovaním oficiálneho stanoviska bulharskej vlády.

"Prišli sme k jednoznačnému záveru. Dve osoby, ktoré sme identifikovali, patrili k vojenskému krídlu Hizballáhu," konštatoval bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov. Obaja teroristi pritom disponovali kanadskými a austrálskymi pasmi a v Libanone žili v rokoch 2006 až 2010. Dvaja útočníci mali aj tretieho komplica, ktorý im v osudný deň pomáhal prenajať si hotelové izby ale aj autá v Bulharsku. Vyšetrovatelia na identifikáciu teroristov použili databázu DNA vzoriek Interpolu, celý proces však vzhľadom k jeho náročnosti trval niekoľko mesiacov.

Európska únia ako celok pritom Hizballáh operujúci v Libanone s podporou susedného Iránu nepovažuje za teroristickú skupinu. To však neplatí napríklad o Spojených štátoch ale napríklad aj Austrálii a Kanade. Niektoré členské krajiny EÚ evidujú Hizballáh na zozname teroristických skupín, väčšinou to však platí len o jeho ozbrojenom krídle. Brusel zatiaľ v tejto veci odmieta zaujať jednotné stanovisko.

K teroristickému útoku v Burgase prišlo ešte 18. júla 2012, keď sa samovražedný útočník odpálil v jednom z autobusov plnom prevažne mladých Izraelčanov. Tragédia si vyžiadala sedem obetí vrátane útočníka, piatich Izraelčanov a bulharského šoféra autobusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok