Do Nórska s víťaznými ambíciami, Vůjtek testuje najmä obrancov

TASR, TA3
5.2.2013 17:53

Trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimírovi Vůjtekovi sa na utorkovom zraze v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton pred Turnajom troch krajín v Stavangeri hlásili všetci nominovaní hráči. Cieľom v Nórsku je obstáť v konkurencii domáceho výberu a Švajčiarska.

"Ja som spokojný vždy s víťazstvom. Myslím si, že máme dobré mužstvo, aby sme boli na turnaji konkurencieschopní ďalším dvom tímom," uviedol Vůjtek.

Na podujatí sa bude bojovať aj o miestenky na MS, kam by sa zo súčasného kádra mohla dostať asi polovica hráčov. "Z kádra, ktorý je tu dnes, pôjde tak desať-dvanásť hráčov na majstrovstvá sveta. Aspoň tak to predpokladáme. Samozrejme, niekto môže prekvapiť, čo budem len rád," pokračoval hlavný tréner.
Český kouč musel pred utorkovým zrazom urobiť niekoľko zmien. Ešte pred oznámením nominácie sa mu ospravedlnili obrancovia Dominik Graňák, Ivana Baranka a útočník Tomáš Záborský, neskôr mu pre zdravotné dôvody vypadli aj Tomáš Starosta, Tomáš Surový a Mário Bližňák. Ani tretia medzinárodná konfrontácia slovenskej reprezentácie v sezóne 2012/2013 tak nebude z pohľadu zloženia tímu podľa pôvodných predstáv generálneho manažéra Otta Sýkoru a trénera Vůjtka. "Zmeny sú pred každým turnajom. Bohužiaľ sa nám zranil Baranka, jeden z našich najlepších obrancov. Nemôžu prísť ani Starosta a Graňák, takže to oslabenie v obrane je citeľné. No teraz si aspoň vyskúšame iných hráčov a dúfam, že záverečná nominácia už bude v plnej sile," uviedol tréner.

Špecifická situácia nastala u Surového, kde síce útočník HC Lev nastúpil za pražský tím v nedeľňajšom dueli na ľade bratislavského Slovana, no vzhľadom na pretrvávajúci zlý zdravotný stav nebude Vůjtekovi na severe Európy k dispozícii. "Tomáš má zlé krvné testy. Po dohode s lekárom sa má práve počas reprezentačnej prestávky liečiť," vysvetlil český kouč.

Prvýkrát pod Vůjtekom sa v kádri predstaví Martin Bartek z Pardubíc. "Je veľmi dobrý v presilovkách a v koncovke. Chceme si ho overiť a vyskúšať. Je to hráč, ktorý patrí do prvých dvoch pätiek, alebo v mužstve nemôže byť. Momentálne tie dve päťky skúsených hráčov nemáme, tak sme mu dali šancu," uviedol tréner.

Premiéru v seniorskom národnom tíme absolvuje v Nórsku Jakub Gašparovič. Útočník trenčianskej Dukly je jedným z kvarteta hráčov, ktorí budú na severe Európy zastupovať domácu Tipsport extraligu, okrem neho dostali pozvánku Marcel Haščák s Tomášom Marcinkom z Košíc a Michael Vandas z Popradu. "Gašparoviča sledujeme už dva roky. Už dávno sme ho chceli do národného mužstva. Mal trošku výkonnostný pokles, ale teraz sa zase dostáva do formy a v Trenčíne hrá veľmi dobre," uviedol Vůjtek na adresu dvadsaťdvaročného krídelníka.

Do nominácie sa opäť dostal mladík Juraj Majdan: "Pozvánka ma potešila. Pán Sýkora mi volal akurát keď som išiel na zápas do Brna. Takže som si iba pobalil veci a som tu." Dvadsaťjedenročný krídelník si odkrútil debut v seniorskom národnom mužstve na poslednom turnaji vo Švajčiarsku. "Teraz sa to celé pomenilo, takže veľa chalanov ešte nepoznám, ale mám tu spoluhráča z Litvínova Jána Brejčáka a poznám aj Michala Vandasa," dodal.

Presne po roku sa do reprezentácie vracia útočník Roman Kukumberg. "Ak mám povedať pravdu, nomináciu som ani veľmi nečakal. Nepamätám si, že by ma niekedy v minulosti potešila pozvánka do národného tímu viac ako táto," vyznal sa Kukumberg, ktorý je jedným zo šiestich zástupcov Slovana Bratislava vo Vůjtekovom kádri. Tí si "odskočili" do reprezentácie v čase, keď finišuje v KHL boj o miestenky do play off. "Nemám obavy z únavy. Myslím, si, že fyzicky sme na to celkom slušne. Na túto akciu sa veľmi teším a dúfam, že nesklamem."

Reprezentačný tím sa v stredu ráno vydá na cestu z Viedne cez Londýn do Stavangeru, kde vo štvrtok absolvuje tréning. V piatok nastúpi v úvodnom dueli na turnaji proti Švajčiarsku a v sobotu ich v Stavangeri preveria domáci Nóri.

Nominácia SR na Turnaj troch krajín v Stavangeri (7.-9. februára 2013):
Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava, 2 zápasy), Ján Laco (Donbass Doneck/Ukr., 18)
Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR, 3 zápasy/0 gólov), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR, 9/0), Kristián Kudroč (Sibir Novosibirsk/Rus., 33/2), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., 45/0), Juraj Mikuš (Lev Praha/ČR, 8/0), Tomáš Slovák (HC Plzeň, 17/0), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, 47/1), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR, 81/3)
Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR, 16/7), Jakub Gašparovič (Dukla Trenčín, 0/0), Marcel Haščák (HC Košice, 30/2), Marcel Hossa (Lev Praha/ČR, 104/26), Libor Hudáček (HC Slovan Bratislava, 18/4), Roman Kukumberg (HC Slovan Bratislava, 92/20), Tomáš Marcinko (HC Košice, 6/0), Juraj Mikúš (HC Slovan Bratislava, 66/15), Peter Ölvecký (HC Slovan Bratislava, 12/1), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus., 100/16), Rastislav Špirko (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus., 24/3), Michael Vandas (HK Poprad, 2/0), Juraj Majdan (HC Verva Litvínov/ČR, 2/0)
Realizačný tím: tréner: Vladimír Vůjtek, asistent: Peter Oremus, lekár: Jozef Kubašovský, masér: Michal Malina, fyzioterapeut: Branislav Prokop, technický manažér: Samuel Petráš, tím manažér: Igor Andrejkovič

Program Turnaja troch krajín v Stavangeri:
Štvrtok 7. februára: Nórsko - Švajčiarsko (19.00)
Piatok 8. februára: Švajčiarsko - Slovensko (19.00)
Sobota 9. februára: Slovensko - Nórsko (16.00)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok