Použité čajové vrecúško nevyhadzujte: Vyčistí umývadlá, ochutí mäso

TA3/zm
24.2.2023 16:00

Po lúhovaní čaju skončí zvyčajne vrecúško s bylinkovou zmesou v koši. To je ale škoda, pretože sa dá ešte použiť na viacero spôsobov.

Použité čajové vrecúško nevyhadzujte: Vyčistí umývadlá, ochutí mäso
Pixabay

Hoďte použité čajové vrecúško do umývadla a výsledkom vás milo prekvapí. Alebo si pomocou neho pripravte chutnú marinádu na mäso.

Na umývanie

Najmä vrecúška čierneho alebo zeleného čaju dokážu výborne vydrhnúť riad i samotné umývadlá, vrátane drezu. Kým pri umývaní riadu pracujte s vrecúškom rovnako ako so špongiou, na čistenie umývadiel si nechajte viac času. Ideálne je viacero čajových vrecúšok nechať vo vodou naplnenom umývadle postáť celú noc. Výťažky čaju vás zbavia okrem špiny aj hrdze.

Pohlcovač pachu

Čajové vrecúška dokážu šikovne pohlcovať pachy, a tak môžete jedno použité vrecko vložiť napríklad do chladničky, a druhé zas položiť na radiátor. Vďaka teplu sa bude bytom šíriť príjemná vôňa, pachy sa naďalej pohltia do vrecúška a vzduch bude ešte aj dezinfikovaný.

Hnojivo

Vyrobiť si z čajových vrecúšok môžete aj hnojivo pre izbové rastliny. Stačí nechať použité vrecko lúhovať ešte raz, pokojne už v studenej vode, podstatné však je, aby bolo ponorené niekoľko dní. Výluhom potom môžete pohnojiť všetky izbovky.  

Obklad na oči

Aj kozmetické využitie má obyčajné vrecúško čaju. Vložte ho do chladničky, kým je ešte nasiaknuté vodou. Potom len priložte na oči a výsledkom bude zminimalizovanie vačkov, dokonca i kruhov pod očami a úľava od bolesti, povedzme z pozerania do počítača.

Čajová marináda

A napokon jeden skvelý tip na čajovú marinádu, ktorú oceníte napríklad pri príprave mäsa. Kuracie alebo morčacie bude mať dymovú príchuť a zároveň ostane šťavnaté, ak ho budete marinovať vo vychladnutom čiernom čaji spolu s bylinkami a koreninami. Na to však nepotrebujete vyťahovať nové vrecko čaju, postačí zaliať to, ktoré ste už raz použili, len menším množstvom vody, aby bol výluh dostatočne koncentrovaný.  

Témy: domácnosť čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok