Vo Francúzsku sa opäť štrajkovalo kvôli dôchodkovej reforme, účasť bola slabšia

TA3 ČTK
16.2.2023 15:46

Vo Francúzsku sa vo štvrtok opäť štrajkovalo kvôli dôchodkovej reforme, ktorú navrhol prezident Emmanuel Macron. Do protestu sa zapojili zamestnanci v doprave, energetike, leteckí dispečeri či zamestnanci väzníc. Účasť bola slabšia ako pri poslednej akcii v sobotu, informovala o tom agentúra AFP.

Vo Francúzsku sa opäť štrajkovalo kvôli dôchodkovej reforme, účasť bola slabšia
TASR/AP

Podľa odhadov ministerstva vnútra sa manifestácií zúčastnilo okolo 440-tisíc ľudí, cez víkend to bolo 963-tisíc ľudí. Dôvodom sú školské prázdniny, ktoré majú tento týždeň dve tretiny Francúzska, aj prípravy na veľký štrajk, ktorý odbory zvolali na 7. marca. Hlavným kritizovaným bodom reformy je zvýšenie hranice odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

V Paríži policajná prefektúra odhadla počet demonštrantov na 44-tisíc, čo je tiež menej ako v sobotu. Odborová ústredňa CGT však tvrdí, že parížskeho pochodu sa zúčastnilo až "300-tisíc ľudí oproti pol miliónu protestujúcich cez víkend". Podľa nezávislého inštitútu Occurrence mala akcia v metropole asi 33.000 účastníkov.

Dopad štrajku na hromadnú dopravu bol podľa France24 minimálny, zrušená bola asi pätina spojov vysokorýchlostných vlakov TGV, prevádzka parížskeho metra nebola vôbec ovplyvnená. K štrajku sa dnes podľa odborov pripojilo 14 percent zamestnancov dráh, ešte pred týždňom to bola štvrtina a pri prvom štrajku v polovici januára to bola takmer polovica.

Parížske letisko Orly dnes preventívne zrušilo asi tretinu letov, aby predišlo preťaženiu kvôli štrajkujúcim dispečerom. Štrajkuje aj personál na letiskách v Toulouse, Montpellier, Marseille a Nantes, uviedla AFP. Na energetickú sieť čiastočne dopadol štrajk v najväčšej francúzskej vodnej elektrárni Grand'Maison neďaleko Grenoblu, ktorej zamestnanci štrajkujú už od stredy. Protesty podporili aj zamestnanci niekoľkých jadrových elektrární a ropných prevádzok, vplyv na dodávky obyvateľstvu sa ale nečakajú.

Symbolom týždne trvajúcich demonštrácií sa stalo juhofrancúzske mesto Albi s 50 000 obyvateľmi. V sobotu ich tam vyšlo do ulíc 6000, médiá o obci hovoria ako o "hlavnom meste hnevu". Pochodu sa tam zúčastnil aj Alain Vidal, prasynovec francúzskeho politika Jeana Jaurèsa, ktorý patril k zakladateľom sociálnej demokracie. "Bránil všetky záujmy robotníkov a ja robím to isté," povedal Vidal stanici BFM TV. "V parlamente nebol nemý, hájil robotníkov a najmä baníkov," dodal Vidal, ktorý bol súčasťou mohutného sprievodu v Albi.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa postupne objavujú čiastkové údaje o účasti. V Rennes čítal sprievod podľa odborov 12-tisíc ľudí, rovnaký údaj uvádza usporiadatelia aj pre Montpellier. Úrady hovoria o 7200 demonštrantoch v Montpellier a 7000 v Marseille. Početné sprievody prešli aj mestami Toulouse, Le Havre alebo Dieppe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok