Americké balóny preleteli nad Tibetom a Sin-ťiangom, tvrdí Čína. USA obvinenia odmietli

ta3 ČTK
16.2.2023 15:03

Diplomatický spor medzi Spojenými štátmi a Čínou sa ďalej vystupňoval po tom, čo Peking v stredu vyhlásil, že americké výškové balóny preleteli nad Ujgurskou autonómnou oblasťou Sin-ťiang a nad Tibetom. Čína zároveň pohrozila bližšie neupresnenými opatreniami kvôli "narušeniu čínskej suverenity". Spojené štáty čínske obvinenia odmietli, napísal denník The Guardian.

Americké balóny preleteli nad Tibetom a Sin-ťiangom, tvrdí Čína. USA obvinenia odmietli
TASR/AP (ilu)

"Bez súhlasu príslušných čínskych úradov USA najmenej desaťkrát nelegálne preleteli so svojimi balónmi čínskym vzdušným priestorom, a to nad Ujgurskou autonómnou oblasťou Sin-ťiang, nad Tibetskou autonómnou oblasťou a ďalšími regiónmi," vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin.

Námestníčka na ministerstve zahraničia USA Wendy Shermanová následne zopakovala, že tieto tvrdenia Pekingu o amerických balónoch sú nepravdivé. "Tvrdí, že nad Čínou preletelo množstvo amerických balónov. To nie je pravda. Žiadne americké vládne balóny nad Čínou nie sú," povedala.

Tibet a Sin-ťiang sú veľmi citlivé oblasti, v ktorých je Čína obviňovaná z rozsiahleho porušovania ľudských práv menšinových etník. V oblastiach tiež platia prísne bezpečnostné opatrenia.

Neidentifikované objekty v minulých dňoch nechali nad svojim územím zostreliť aj vlády Spojených štátov a Kanady. Washington predtým nechal zostreliť balón, ktorý bol podľa neskorších amerických vyjadrení súčasťou rozsiahleho čínskeho programu vzdušnej špionáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok