KFOR rozobral jednu z barikád pri hraničnom priechode Brnjak

TASR, foto: ČTK
4.11.2011 15:08

Vojaci medzinárodnej jednotky KFOR začali dnes v ranných hodinách s rozoberaním cestnej barikády medzi obcami Ribariče a Zubin potok pri hraničnom priechode Brnjak na severe Kosova, uviedol dnes srbský spravodajský server RTS.

KFOR rozobral jednu z barikád pri hraničnom priechode Brnjak

Francúzski a nemeckí vojaci KFOR odstraňovali z cesty kmene stromov a zem, kým Srbi pomocou ťažkej techniky vytvárali druhú barikádu iba o niekoľko metrov ďalej.

Menšia skupina miestnych Srbov sa pokúšala barikádu chrániť, vojaci ich však kordónom odsunuli na bok, pričom jeden z nich použil aj slzotvorný sprej.

Pred rozoberaním barikády z nej vojaci KFOR-u odstránili srbskú trikolóru. V okolí ďalšej barikády pri obci Zupče sa následne zhromaždil veľký počet miestnych obyvateľov v obavách, že sa KFOR pokúsi odblokovať aj túto cestu.

Srbi na severe Kosova päť týždňov blokujú dopravu v oblasti, kde postavili 18 cestných zátarás. Mierovej jednotke KFOR nedávno umožnili zásobovanie vojakov na hraničných priechodoch Jarinje a Brnjak na hraniciach so Srbskom a konvoje KFOR po kontrolách cez barikády púšťajú. Vozidlá EULEX však cez zátarasy nepúšťajú. KFOR trvá na voľnom pohybe pre všetky osoby.
Srbi si chcú blokádami vynútiť stiahnutie colníkov a policajtov, ktorých na hraničné priechody vyslala kosovská vláda v Prištine.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť, čo však tamojší Srbi, ktorí majú na severe krajiny väčšinu, odmietajú uznať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok