Z demisií pápežov by sa nemala stať móda, povedal pápež František

ta3 ČTK
16.2.2023 13:16

Z demisií pápežov by sa nemala stať móda, pápežský úrad je doživotný. V rozhovore, ktorý v švrtok zverejnil denník La Stampa, to povedal pápež František. Potvrdil, že krátko pred nástupom do funkcie podpísal list, kde sa vzdáva úradu v prípade, že by ho nemohol zastávať z vážnych zdravotných dôvodov. Dodal však, že nevie, kde sa teraz list nachádza.

Z demisií pápežov by sa nemala stať móda, povedal pápež František
TASR/AP

Debaty o demisii pápežov sa v katolíckej cirkvi pravidelne vracajú po tom, čo sa vo februári roku 2013 vzdal úradu vtedajší pápež Benedikt XVI. Stalo sa tak prvýkrát od abdikácie Celestína V. v roku 1294.

Benediktov nástupca František opakovane povedal, že demisiu pápeža nemožno vylúčiť. "Tým ale určite nemienim, že by sa z demisií pápežov mala stať, aby som tak povedal, móda," povedal František pri nedávnej ceste v Afrike. "Ja to (demisiu) nemám zatiaľ na programe. Verím, že pápežské poslanie je ad vitam (doživotné)," dodal pápež v rozhovore, ktorého autorom je jeho blízky spolupracovník Antonio Spataro.

Pápež sa tiež vrátil k svojmu predchádzajúcemu vyjadreniu, že krátko pred vstupom do úradu pred desiatimi rokmi podpísal abdikačný list, ktorý odovzdal vtedajšej vatikánskej dvojke, kardinálu Tarcisiovi Bertonemu. "Urobil som to pre prípad, že by som mal nejaký zdravotný problém, ktorý by mi znemožňoval vykonávať funkciu a súčasne by som nebol dosť pri vedomí, aby som mohol odstúpiť," povedal pápež. "Neviem, kde list je," dodal.

Vyjadrenie, ktoré v štvrtok zverejnil denník La Stampa, sa podľa agentúry Reuters nesie vo výrazne inom tóne, než v ktorom pápež František hovoril o demisii v minulosti. Pri návrate z cesty do Kanady vlani v júli pápež povedal, že problémy so zdravím a vekom ho vedú k úvahám o spomalení svojho programu alebo odchode. V rovnakom čase povedal mexickým novinárkam, že by odišiel, ak by sa stal príťažou, a že by žil v Ríme, a nie vo Vatikáne či rodnej Argentíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok