Obľúbené chorvátske letovisko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 4,8

ta3 ČTK
16.2.2023 12:46

Chorvátske prímorie v štvrtok zasiahlo zemetrasenie o sile 4,8 stupňa, jeho epicentrum sa nachádzalo na ostrove Krk. Otrasy boli podľa médií cítiť aj v Rijeke, kde sa roztriasli výškové budovy. Podľa prvotných správ si zemetrasenie nevyžiadalo obete ani väčšie škody.

Silné zemetrasenie udrelo krátko pred jedenástou hodinou blízko obce Bašćanska Draga na Krku, uviedla chorvátska seizmologická služba. Otrasy pôdy boli podľa nej cítiť v časti Chorvátskeho prímoria, regiónu zahŕňajúcom severnej časti pobrežia Jadranského mora a priľahlé ostrovy.

Podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva denník Jutarnji denník, boli otrasy cítiť v regionálnom centre Rijece a tiež v Rovinji na Istrijskom polostrove. Menšie škody boli podľa denníka zaznamenané v obci Jurandvor blízko známeho turistického letoviska Baška.

Mesto Krk je bez škôd:

Premiér Andrej Plenković uviedol, že je v súvislosti so zemetrasením v kontakte s miestnymi úradmi. "Podľa informácií, ktoré teraz máme, nedošlo k vážnym škodám," citovala stanica N1 predsedu vlády.

Časti Chorvátska sú seizmicky aktívnou oblasťou. Zemetrasenie o sile 6,4 stupňa zasiahlo pred viac ako dvoma rokmi oblasť Banija (Banovina) juhovýchodne od Záhrebu. Zahynulo vtedy sedem ľudí a desiatky ďalších bolo zranených. Poškodených bolo takmer 42-tisíc budov. S následkami sa región vysporiadava dodnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok