Ukrajine sa bude pomáhať aj naďalej, povedal minister Naď

ta3/Patrik Mindžák/TASR
16.2.2023 13:46

Okrem stíhačiek MiG-29 by Slovensko mohlo poskytnúť Ukrajine aj časť systémov protivzdušnej obrany Kub. Potvrdil to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na tlačovej konferencii s dočasne povereným šéfom rezortu diplomacie Rastislavom Káčerom. So spojencami sa podľa Naďa rokuje aj o možnosti získať náhradu napríklad v podobe tankov Leopard, ak by SR poslala Ukrajine tanky T-72. Obaja ministri opakovane zdôraznili, že pomoc Ukrajine je v záujme Slovenska.

tb_214.jpg
TA3

Slovensko má najdôveryhodnejšiu zahraničnú politiku, akú kedy za 30 rokov malo. Takto nás charakterizoval britský veľvyslanec Nigel Baker, vyjadril sa Káčer. Naď ho podporil, že máme silné slovo v medzinárodnom prostredí. Tiež, že Slovensko nebolo nikdy tak rešpektovaným partnerom a spojencom ako v súčasnosti.

"Sú dva dôvody, aby sme tomu zabránili. Prvý je, aby sme pomohli blížnemu, ktorý je v núdzi. Je to morálne, ľudské pravidlo. To druhé je, že keby sme prehliadli princípy, s akými Rusko zaútočilo na Ukrajinu, tak by sme si podpílili konár, na ktorom sedíme," priblížil Káčer. Dodal, že ak by Ukrajina neustála vojnu, to, čo by sa potom stalo by bol absolútne tragický scenár pre slovenskú budúcnosť.

"Naša vláda nie je proukrajinskou, naša vláda je proslovenskou, pretože to, že pomáhame Ukrajine brániť sa v jej hraniciach a znovu sa vrátiť k jej suverenite, je podporou nás. Tým si my vytvárame svoje bezpečné prostredie" dodal s tým, že súhlasí, že dodávky zbraní na Ukrajinu predlžujú vojnu. Avšak najväčším dodávateľom je Rusko. "To, čo robíme je správne a spásonosné," doplnil Káčer.


Rokuje sa o ďalších dodávkach

Za uzemnené stíhačky MiG-29 by Slovensko mohlo získať 150 až 170 miliónov eur, pokiaľ by zamierili na Ukrajinu, vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď. „Bolo by to pre nás výhodné,“ pripomenul. Ešte v lete odhadoval ich cenu na 300 miliónov eur, bolo však jasné, že ide o nereálnu sumu.

Naď zopakoval, že rokuje aj o dodaní protileteckých systémov kratšieho dosahu KUB. Slovenská armáda ich má 14, dve z týchto zariadení by mohli zamieriť na Ukrajinu.

Ministerstvo obrany aj za nich očakáva náhradu vo forme buď financií, alebo západnej výzbroje. „Budeme pomáhať toľko, koľko budeme vedieť,“ povedal minister. Dodal však, že o stíhačkách ani systémoch KUB zatiaľ nie je rozhodnuté.

Ministri reagovali aj na správy z Ruska, že Slovensko by sa mohlo stať legitímnym cieľom Ruska za dodávky tankov. Naď hovorí o strašení, ktoré sa vyskytlo aj v minulosti napríklad pri vstupe SR do NATO. Poznamenal, že Slovensko dosiaľ nedalo na Ukrajinu ani jeden tank. Ako dodal Káčer, Ukrajinu podporuje vojensky asi 60 krajín sveta, čiže Slovensko nie je výnimkou. Vyhrážky Ruska odmieta.

Nebudem sa riadiť Ficom, vraví Naď

Ak nastane posun v téme poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine, Naď príde o tom diskutovať do parlamentu. Nebude sa riadiť tým, čo hovorí šéf Smeru-SD Robert Fico. 

"Dal som záväzok a ten platí, keď budeme mať akýkoľvek ďalší posun v otázke, predtým, ako urobíme akékoľvek rozhodnutie, tak ja do toho parlamentu pôjdem. Ale nebudem tancovať podľa toho, ako Robert Fico a celá jeho proruská propaganda píska. Nech sa v parlamente rozhodnú, či akceptujú alebo neakceptujú Ficovu hru," uviedol.

Mimoriadnu schôdzu k stíhačkám inicioval Smer-SD opätovne po tom, ako parlament počas týždňa odmietol o tejto téme rokovať. Strana chce presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Fico pripomenul, že aktuálne je na Slovensku vláda iba dočasne poverená a má oklieštené právomoci. Hovorí o protiústavnosti posielania zbraní na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok