Arménsko chce ukončiť konflikt o Náhorný Karabach. Azerbajdžanu odovzdalo návrh na uzavretie mieru

ta3 TASR
16.2.2023 10:55

Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu plán na uzavretie komplexnej mierovej dohody, ktorá by ukončila desaťročia trvajúci konflikt oboch krajín o región Náhorný Karabach. Oznámil to vo štvrtok arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorého citovala agentúra AFP.

Arménsko chce ukončiť konflikt o Náhorný Karabach. Azerbajdžanu odovzdalo návrh na uzavretie mieru
Twitter/APA News Agency

Obe tieto postsovietske republiky viedli o Náhorný Karabach, horskú oblasť Azerbajdžanu obývanú prevažne Arménmi, už dve vojny. Druhá karabašská vojna, z jesene 2020, si vyžiadala približne 6500 obetí, kým boje neukončilo prímerie vyrokované Ruskom, v dôsledku ktorého prišlo Arménsko o rozsiahle územia.

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné. Pašinjan vo štvrtok oznámil, že Jerevan tento týždeň ukončil "ďalšiu fázu prípravy projektu mierovej dohody a nadviazania (diplomatických) vzťahov" s Baku.

"Azerbajdžanu bol odovzdaný projekt komplexnej dohody," povedal prezident na štvrtkovom zasadnutí arménskej vlády. Ak bude dokument pre Azerbajdžan akceptovateľný a podpísaný, mal by podľa Pašinjana "priniesť trvalý mier".

Toto vyhlásenie prichádza v období, keď medzi oboma znepriatelenými krajinami opäť narastá napätie, a to pre azerbajdžanskú blokádu tzv. Lačinského koridoru. Ide o jedinú cestu, ktorá spája Arménsko s Náhorným Karabachom.      

Jerevan v tejto súvislosti obviňuje Baku zo snáh o etnickú čistku, respektíve vyhnanie karabašských Arménov, ktorým v dôsledku blokády dochádzajú potraviny, lieky i pohonné hmoty. Blokádu oficiálne uskutočňujú len azerbajdžanskí aktivisti protestujúci proti nelegálnej ťažbe surovín. Podľa Arménska však ide o akciu podporovanú azerbajdžanskou vládou, čo však Baku popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok