Je aj otázkou financií, či budovy odolajú zemetraseniam, hovorí odborník

ta3/Patrik Mindžák
16.2.2023 11:49

Nedávne zemetrasenie v Turecku vyvoláva otázky ohľadom odolnosti budov. Mali stavby šancu prežiť takúto katastrofu? Dalo sa predpokladať, že to takto dopadne? Ako je to so záplavami? Je dôležité radiť sa so statikmi? V relácii Raňajky odpovedal Vladimír Benko zo Slovenskej komory stavebných inžinierov.

ranajky_zemetrasenie_31.jpg
TA3

Z posledných výsledkov sa dá určiť, že zemetrasenie v Turecku bolo silnejšie ako odolnosť tamojších budov. Pri výpočtoch projektanti s týmto prírodným javom rátajú, na takúto silu však nie je nikto pripravený. Stavby nemali šancu odolať magnitúde, ktorú tam vypočítali.

"Normové predpisy sú pre Turecko prísne, iné, ako v strednej Európe," vysvetľuje Benko. Krajina totiž leží v oblasti, kde sú zemetrasenia bežnejšie, avšak väčšinou sa očakávajú v severnejšej časti. "Je to aj otázka financií - koľko chce spoločnosť vložiť peňazí, aby boli budovy schopné odolávať zemetraseniam," priblížil.

Až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch po vyhodnotení katastrofy sa zistí, či budovy mali "prežiť". "V takom prípade to bola zlá statika". Nemyslí si však, že stavby boli nepovolené, len sa nedodržali všetky predpisy. Očakáva, že sa pre konštrukcie stavieb a odolnosti budov zmenia normy proti seizmickým účinkom.


Keď niekto potrebuje vydať stavbné povolenie, je dôležité privolať statika na posúdenie. Najmä pri nosných konštrukciách je správne obrátiť sa na odbornú pomoc. "Budovy majú svoju životnosť". Staršie stavby sa postavili podľa vtedy platných predpisov. Stačí však len kontrolovať a posúdiť stav, či bývanie slúži svojmu účelu.

Pri záplavách sa dá všetko lepšie predpovedať, uviedol Benko s tým, že "ani poisťovne nepoisťujú objekty, ktoré sa postavili v takýchto oblastiach, kde hrozia záplavy a mohli by vzniknúť veľké škody."

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok