Izraelský minister zahraničných vecí Cohen pricestoval do Kyjeva. Stretnúť by sa mal aj so Zelenským

ta3 ČTK
16.2.2023 09:20

Izraelský minister zahraničia Eli Cohen vo štvrtok prišiel do Kyjeva, kde vyjadril podporu svojej krajiny Ukrajine. Ide o prvú cestu vysoko postaveného predstaviteľa Izraela na Ukrajinu od začiatku ruskej invázie pred bezmála rokom, informovala agentúra AP.

Izraelský minister zahraničných vecí Cohen pricestoval do Kyjeva. Stretnúť by sa mal aj so Zelenským
TASR/AP

Návšteva sa koná v čase, keď sa západné krajiny snažia zvýšiť vojenskú pomoc napadnutej krajine. Izrael zatiaľ Ukrajine poskytuje iba humanitárnu pomoc. Od minuloročného 24. februára, keď Rusko zaútočilo na svojho suseda, sa Izrael pohybuje na hrane medzi pomocou Ukrajine a vyhýbaním sa treniciam s Ruskom, s ktorým ho spája strategické regionálne záujmy. Na rozdiel od západných krajín Izrael neuvalil sankcie na Rusko alebo ruských predstaviteľov, nezdieľa s Ukrajinou spravodajské informácie ani jej nedodal zbrane. Poskytol jej ale humanitárnu podporu, vrátane poľnej nemocnice.

"Prišiel som povedať: Izrael stojí pri Ukrajine a ukrajinskom ľude v jeho ťažkom období," uviedol ohen po príchode na kyjevskú stanicu. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba po rokovaní so svojím náprotivkom, ktoré sa uskutočnilo v čase leteckého poplachu, poďakoval za pomoc poskytovanú Izraelom v poslednom roku. "Zamerali sme sa na spôsoby, ako posilniť dvojstranné vzťahy, navýšiť pomoc a riešiť spoločné bezpečnostné výzvy," napísal šéf ukrajinskej diplomacie.

Cohen tiež navštívil mesto Buča, ktoré bolo na začiatku ruskej invázie dejiskom masakrov civilného obyvateľstva. "Nie je možné zostať ľahostajný tvárou v tvár krutým výjavom a hrozným príbehom, ktoré som tu počul a ktorým som bol vystavený," citoval Kohena denník The Jerusalem Post. Poklonil sa tiež pri pamätníku v rokline Babyn jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili vyše 30-tisíc ukrajinských židov. Na programe má izraelský minister aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podľa AP nie je jasné, či sa Kohen chystá počas návštevy oznámiť zvýšenie pomoci Ukrajine alebo či návšteva znamená budúcu väčšiu angažovanosť Izraela v konflikte.

Cohen, ktorý do funkcie nastúpil v závere minulého roka, predtým uviedol, že vláda premiéra Benjamina Netanjahua bude "menej hovoriť verejne" o ruskej invázii na Ukrajinu, ale bude naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc. Krátko po svojom nástupe do úradu hovoril s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

V Izraeli žije veľké množstvo ruských a ukrajinských prisťahovalcov a židovský štát sa snaží udržiavať dobré vzťahy s oboma bojujúcimi štátmi. Izrael sa tiež spolieha na bezpečnostnú spoluprácu s Ruskom ohľadom susednej Sýrie, kde izraelské letectvo v uplynulom desaťročí vykonalo stovky úderov proti iránskym vojenským pozíciám.

S tým, ako západné krajiny zvyšujú pomoc Ukrajine, silnie tlak na Izrael, aj zo strany Spojených štátov, aby Ukrajine poskytol niektoré svoje pokročilé vojenské vybavenie. Americký minister zahraničia Antony Blinken po stretnutí s Netanjahuom v Jeruzaleme minulý mesiac uviedol, že je dôležité poskytnúť Ukrajine humanitárnu, ekonomickú aj bezpečnostnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok