FBI pátrala po Bidenových dokumentoch. Prehľadala Univerzitu v Delaware

ta3 TASR
16.2.2023 07:02

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v posledných týždňoch prehľadával Univerzitu v Delaware a pátral po tajných dokumentoch v rámci vyšetrovania možného zlého zaobchádzania s citlivými vládnymi materiálmi a záznamami, ktorého sa mohol dopustiť prezident Joe Biden. V stredu to tlačovej agentúre AP povedala nemenovaná osoba oboznámená so situáciou, ktorá nie je poverená o tejto záležitosti verejne hovoriť.

FBI pátrala po Bidenových dokumentoch. Prehľadala Univerzitu v Delaware
TASR/AP

Táto osoba neuviedla, či FBI našla nejaké tajné dokumenty. O pátraní na univerzite v štáte Delaware ako prvá informovala americká spravodajská televízia CNN. Na spomínanej univerzite Biden študoval. Biden v roku 2011 venoval škole svoje záznamy nazhromaždené počas 36 rokov práce v americkom Senáte. Dokumenty boli univerzite doručené 6. júna 2012, ako sama uviedla. Zverejnila aj fotografie očíslovaných škatúľ, ako ich vykladajú v univerzitnom areáli.

Na základe podmienok Bidenovho daru zostanú záznamy zapečatené ešte dva roky po tom, čo sa stiahne z verejného života. Bidenove záznamy zo Senátu nepodliehajú zákonu o prezidentských materiáloch, hoci aj na ne sa vzťahuje zákaz zlého zaobchádzania s utajovanými informáciami.

Biely dom agentúre AP uviedol, že otázky má smerovať ministerstvu spravodlivosti, ktoré sa však k záležitosti odmietlo vyjadriť. Zatiaľ na žiadosť o odpovede nereagovala ani univerzita. Univerzita je štvrtým známym subjektom, ktorý FBI prehľadala. Predtým pátrala v Bidenových bývalých kanceláriách v inštitúte Penn Biden Center v hlavnom meste Washington, kde sa našli dokumenty označené ako tajné. Uložené boli v uzamknutej skrini. Nedávno sa konali aj prehliadky prezidentových domov v mestách Wilmington a Rehoboth Beach v štáte Delaware.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok