Slovensko emitovalo dva nové dlhopisy, majú hodnotu 3,5 miliardy eur

TA3 TASR
15.2.2023 19:17

Slovenská republika v stredu emitovala dva nové štátne dlhopisy, 12-ročný v hodnote 2 miliardy eur s kupónom 3,75 % p. a. a 20-ročný v hodnote 1,5 miliardy eur s kupónom 4 % p. a. Informovala o tom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity.

EÚ Slovensko vlajka 1140 px
TASR

V utorok (14.2.) po zverejnení indexu spotrebiteľských cien v USA a na základe dôkladnej analýzy trhových dát zverejnila SR podľa agentúry svoj zámer v blízkej budúcnosti vstúpiť na trh s novými tranžami benchmarkových emisií dlhopisov. V stredu ráno po získaní úvodnej pozitívnej spätnej väzby z trhu a indikatívneho záujmu od investorov otvorila predajnú knihu týchto dlhopisov.

"Na základe veľkého dopytu investorov bolo možné obe tranže o 12:59 SEČ úspešne vydať v celkovej hodnote 3,5 miliardy eur, čím sa táto dvojtranžová emisia stala druhou najväčšou syndikovanou transakciou v histórii emisií slovenských štátnych dlhopisov na medzinárodných kapitálových trhoch a zároveň najväčšou syndikovanou dlhopisovou transakciou v roku 2023 v regióne strednej a východnej Európy," priblížil ARDAL.

Riziková prirážka 12-ročnej emisie bola ocenená na úrovni 80 bázických bodov nad úrokové swapy a riziková prirážka 20-ročnej emisie na úrovni 120 bázických bodov nad úrokové swapy. Celkový dopyt zo strany investorov, vrátane spoločných vedúcich manažérov emisie, presiahol 12,2 miliardy eur. Z toho 6,7 miliardy eur pri 12-ročnej tranži a 5,5 miliardy eur pri 20-ročnej tranži dlhopisov.

"Na základe veľkého záujmu zo strany investorov sa podarilo výrazne zmenšiť finálnu rizikovú prirážku, čo potvrdilo kredibilitu Slovenskej republiky na finančných trhoch a jej pozitívne vnímanie zo strany investorov," zhodnotil ARDAL. Zloženie investorov bolo podľa agentúry dostatočne diverzifikované z hľadiska geografického aj typu investorov. Spoloční vedúci manažéri tejto transakcie boli Barclays, Deutsche Bank, Slovenská sporiteľňa (Erste Group), Tatra banka (Raiffeisen Bank International) a VÚB banka (IMI - Intesa Sanpaolo).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok