Deviatim okresom na východe Slovenska pozastavili štatút bez výskytu besnoty

ta3 TASR
15.2.2023 14:52

Deviatim okresom na východe Slovenska od februára pozastavili štatút bez výskytu besnoty. Týka sa to Humenného, Medzilaboriec, Sniny, Svidníka, Stropkova, Vranova nad Topľou, Michaloviec, Sobraniec a Trebišova. Pre zvyšok Slovenska naďalej platí štatút krajiny bez výskytu besnoty. Potvrdili to z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Deviatim okresom na východe Slovenska pozastavili štatút bez výskytu besnoty
TASR - Kristína Mayerová

"Ak sa v období ďalších dvoch rokov na území Slovenska nevyskytne nový prípad besnoty, bude štatút po splnení všetkých podmienok stanovených v platnom Zákonníku zdravia suchozemských zvierat obnovený," priblížilo ministerstvo. Štátna veterinárna a potravinová správa SR podľa neho monitoruje vývoj epizootologickej situácie v súvislosti s ďalším prípadným výskytom besnoty.

Na Slovensku sa minulý rok vyskytla besnota prvýkrát od roku 2016. Pozitívne prípady boli potvrdené v okrese Humenné u jazveca lesného a líšky hrdzavej. Besnotu potvrdili aj u nezačipovanej suky v Karanténnej stanici v Trenčíne. Besnota je akútne vírusové ochorenie zvierat prenosné aj na človeka. Ochorenie sa zvyčajne končí smrťou.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok