Spoločnosť Lufthansa rieši výpadok počítačového systému, zvolala krízový tím

ta3 ČTK
15.2.2023 12:28

Najväčšie nemecké aerolinky Lufthansa sa v stredu stretávajú s následkami výpadku svojho počítačového systému, ktorý skomplikoval plány tisícom ľudí po celom svete. Fungovať ráno prestali systémy na odbavenie aj nástup do lietadla. Lufthansa kvôli tomu zvolala krízový tím a neskôr oznámila, že za výpadkom boli stavebné práce, pri ktorých boli poškodené optické káble.

Frankfurtské letisko okolo poludnia uviedlo, že zruší všetky prílety a že lietadlá začne odkláňať na iné letisko. Popoludní boli prílety obnovené a neskôr sa pridali aj odlety, ako sa začali systémy vracať do normálu. K bežnému prevozu sa začala vracať aj prevádzka na letiskách v Hamburgu a vo Frankfurte nad Mohanom, už v piatok ho ale má znovu ochromiť rozsiahly štrajk.

"Výpadok je vyriešený, letecká doprava vo Frankfurte a Mníchove sa obnovuje," povedal agentúre AFP hovorca Lufthansy po tom, čo bola letecká prevádzka prerušená na niekoľko hodín.

Veľké komplikácie zasiahli popri Frankfurte najmä cestujúci na letisku v Mníchove. Poškodené káble patria spoločnosti Deutsche Telekom, ich oprava podľa oznámenia aeroliniek potrvá do stredajšieho popoludnia. Poškodené boli pri stavebných prácach na železnici. "Náš technický tím už cez noc opravil dva káble a mnoho zákazníkov ich späť on-line," povedal popoludní Deutsche Telekom a dodal, že situácia sa postupne zlepšuje. Železničný dopravca Deutsche Bahn, ktorý stavebné práce zadal, sa všetkým cestujúcim Lufthansy ospravedlnil za spôsobené nepríjemnosti.

V Nemecku Lufthansa dopoludnia zrušila všetky domáce lety a cestujúcich vyzvala, aby využili vlaky. Dôvodom zrušenia príletov vo Frankfurte bolo zabrániť zaplneniu dopravného uzla, uviedol hovorca riadenia letovej prevádzky. 

Lietadlá preto boli odkláňané na iné letiská, napríklad do Norimbergu, Kolína nad Rýnom či Düsseldorfu. V prípade druhého uzla spoločnosti Lufthansa, ktorým je letisko v Mníchove, riadenie letovej prevádzky k žiadnemu obmedzeniu neprikročilo. Táto možnosť však prichádzala do úvahy, ak by problém trval dlhšiu dobu.

Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom boli prílety neskôr obnovené, po 13:20 SEČ tam pristálo cez 40 lietadiel, čo sa blíži k normálnemu stavu. Neskôr sa obnovili aj odlety. Prevádzka by sa mala stabilizovať navečer. Ďalšie výpadky letov sa ale v Nemecku očakávajú v piatok. Odborový zväz Verdi vyzval na celodenný štrajk na väčšine veľkých nemeckých letísk. Odborári nie sú spokojní s kolektívnym odmeňovaním.

Akcie Lufthansy, pod ktorou spadajú aj aerolinky Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines a Eurowings, okolo poludnia odpisovali takmer dve percentá, popoludní ale straty zmiernili na menej ako jedno percento. Neboli tak ďaleko od ročného maxima, kam sa postupne dostali vďaka zvýšenému záujmu o cestovanie po zrušení obmedzení zavedených kvôli pandémii Covidu-19.

Témy: Lufthansa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok