Škótska premiérka Sturgeonová odstúpila, funkciu vykonávala viac ako osem rokov

ta3 ČTK
15.2.2023 11:45

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová po ôsmich rokoch odstupuje z funkcie. Oznámila to na stredajšej tlačovej konferencii.

Škótska premiérka Sturgeonová odstúpila, funkciu vykonávala viac ako osem rokov
TASR/AP

Pripomenula, že v novembri 2014 sa stala prvou ženou vo funkcii predsedu škótskej vlády a v úrade bola najdlhšie zo všetkých škótskych premiérov. Zároveň oznámila, že vo svojej Škótskej národnej strane (SNP) odštartovala proces voľby nového lídra. Vo funkcii šéfky vlády ostane, kým nebude zvolený nový líder SNP. Očakáva od neho, že nebude pod tlakom polarizovaných názorov v spoločnosti.

Poprela tvrdenia pozorovateľov, že odstupuje v dôsledku "krátkodobých tlakov". Škótska premiérka sa ocitla pod tlakom po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti od Británie po tom, čo krajina vystúpila z Európskej únie. Sturgeonová nastúpila na čelo škótskej vlády v novembri 2014, po referende o nezávislosti, v ktorom 55 percent Škótov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Sturgeonová v ostatných týždňoch čelila kritike verejnosti aj v súvislosti s podporou legislatívy na ochranu práv transrodových osôb po tom, čo vyšiel najavo prípad Adama Grahama, ktorý znásilnil dve ženy, avšak po zadržaní sa vyhlásil za ženu a súd ho napokon poslal do ženskej väznice. Z nej ho po troch dňoch premiestnili do mužského nápravnovýchovného zariadenia, pričom aj Sturgeonová pripustila, že "násilník by nemal byť v ženskej väznici", ako o tom minulý týždeň informoval denník The Guardian. Následne sa ukázalo, že podobných prípadov bolo v Škótsku viac. Škótsky zákon podporujúci práva transrodových osôb napokon zablokovala centrálna vláda v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok