Muskovi by vraj nevadil krach Tesly, myslí si člen správnej rady automobilky

ta3 ČTK
15.2.2023 10:05

Šéfovi Tesly Elonovi Muskovi by podľa člena správnej rady tejto spoločnosti Hiromičiho Mizuna nevadil krach automobilky, ak by konkurencia vyrobila lepší elektromobil. Mizuno, ktorý je investičným riaditeľom dôchodkového investičného fondu japonskej vlády, to povedal v rozhovore so spravodajským serverom CNBC. Mizuno však zdôraznil, že s týmto Muskovým prístupom nesúhlasí.

Muskovi by vraj nevadil krach Tesly, myslí si člen správnej rady automobilky
AP Photo/Benjamin Fanjoy

"Myslím, že to je jeho filozofia a filozofia spoločnosti Tesla," uviedol Mizuno, ktorý sa členom správnej rady amerického výrobcu elektromobilov stal v apríli 2020. Spoločnosť Tesla na žiadosť o komentár od CNBC zatiaľ nereagovala.

Musk už skôr konštatoval, že automobilka mohla počas svojej takmer dvadsaťročnej histórie niekoľkokrát skrachovať. V novembri 2020 povedal, že firma bola pred začatím výroby svojho vozidla Model 3, v období od polovice roku 2017 do polovice roku 2019, "asi mesiac" od bankrotu.

V inom rozhovore, ktorý bol určený klubu majiteľov vozidla Tesla, Musk uviedol, že sa v prvom rade snaží uchrániť firmu pred bankrotom. Automobilka sa v tom čase musela vysporiadať s narušením výroby pre prísne protipandemické opatrenia v Číne. Musk vtedy tiež dodal, že výrobcovia áut všeobecne "zúfalo túžia po tom, aby skrachovali".

Musk okrem Tesly vedie aj spoločnosť SpaceX a vlani v októbri prevzal Twitter, kde rýchlo uskutočnil rad produktových a organizačných zmien, ktoré vyvolali kontroverzie. Aj túto firmu riadi, čo vyvoláva znepokojenie investorov Tesly. Automobilka zápasí so zvýšenou konkurenciou, makroekonomickou neistotou a regulačným dohľadom.

Na otázku ohľadom Muskovho pracovného vyťaženia Mizuno reagoval žartovnou odpoveďou, že si nie je istý, či je šéf Tesly "človek, alebo mimozemšťan". "Zdá sa, že zvláda neuveriteľný rozsah práce," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok