Americké stíhačky pri Aljaške vzlietli k štyrom ruským lietadlám, ich prelet nepredstavoval hrozbu

ta3 TASR
15.2.2023 09:26

Dve americké stíhačky F-16 vzlietli k štyrom ruským lietadlám, ktoré sa dostali do medzinárodného vzdušného priestoru v blízkosti Aljašky. Informuje o tom agentúra AFP.

stíhačka stíhačky 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

K incidentom podobného druhu dochádza v oblasti v blízkosti amerického štátu Aljaška opakovane. O najnovšom informovalo v utorok spoločné Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD).

Medzi štyrmi ruskými lietadlami, ktorých prelet bol zaznamenaný v pondelok, bol aj strategický bombardér Tupolev Tu-95 a viacúčelová stíhačka Su-35. "Ruské lietadlá zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do amerického ani kanadského vzdušného priestoru," uvádza sa vo vyhlásení NORAD, spoločného americko-kanadského veliteľstva, ktoré zaisťuje ochranu oboch krajín pred prípadnými leteckými či raketovými útokmi.

Vo vyhlásení NORAD sa zdôrazňuje, že pondelkový prelet ruských lietadiel v blízkosti Aljašky, napriek súčasným vyhroteným vzťahom medzi Moskvou a Washingtonom, nepredstavoval hrozbu ani nebol kvalifikovaný ako provokatívny akt.

Americký vzdušný priestor narušil začiatkom februára objekt letiaci vo veľkej výške, ktorý Spojené štáty označili za čínsky špionážny balón a napokon ho pri východnom pobreží USA zostrelili. Peking tvrdí, že išlo o zatúlaný civilný balón využívaný len na meteorologické účely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok