FOTO: Nový Zéland zasiahla tropická cyklóna, vyžiadala si niekoľko obetí

ta3 TASR
15.2.2023 06:59

Tropická cyklóna Gabrielle si na Novom Zélande vyžiadala tri obete. Oznámili to v stredu tamojšie úrady, pričom varovali, že napriek tomu, že cez krajinu prešla už najhoršia časť búrky, stále hrozí nebezpečenstvo. Nový Zéland navyše v stredu zasiahlo aj silné zemetrasenie. Informuje o tom agentúra AFP.

Jedno telo sa našlo na západe Aucklandu v oblasti, kde bolo počas búrky nahlásené zmiznutie dvoch hasičov. Jedného z nich sa neskôr podarilo nájsť a bol prevezený do nemocnice. Nájdené pozostatky, je potrebné ešte identifikovať, no novozélandský minister pre mimoriadne situácie Kieran McAnulty už vyjadril úprimnú sústrasť rodine, komunite a všetkým dobrovoľníkom a príslušníkom záchranných služieb.

Ďalšie dve telá sa našli v regióne Hawke's Bay, ktorý cyklóna ťažko zasiahla. Jedna z týchto obetí zahynula, keď jej dom poškodil zosuv pôdy, a okolnosti smrti druhej obete ešte nie sú známe. "Nanešťastie, sme stratili dva životy, oba v Hawke's Bay," uviedol McAnulty.

Tropická búrka zanechala škody predovšetkým na severe Nového Zélandu, pričom vládu znepokojuje najmä situácia v Hawke's Bay. "Nemáme o nich dosť vedomostí. S niektorými oblasťami už niekoľko dní nedokážeme komunikovať a vieme, že je tam nedostatok potravín a vody," povedal McAnulty. Zároveň poukázal na prácu záchranárov a príslušníkov armády, ktorí zachránili zo striech v Hawke's Bay už asi 300 ľudí. Na strechu jednej z väčších budov, sa pritom pre záplavy uchýlilo až 60 ľudí.

Podľa ministra muselo svoje domovy pre búrky opustiť už asi 10.500 ľudí a bez elektrickej energie je stále asi 140.000 ľudí, aj keď úradu už postupne jej dodávky obnovujú. "Je to veľká katastrofa a postihnutým oblastiam potrvá týždňa, kým sa zotavia," uviedol McAnulty.

Na Severnom ostrove, ktorý búrka postihla najviac, žijú viac ako tri štvrtiny z piatich miliónov obyvateľov Nového Zálenadu. Novozélandská vláda vyhlásila v utorok v krajine celoštátny stav núdze pre vyčíňanie tejto tropickej cyklóny. Je to iba tretíkrát, čo bol na Novom Zélande takýto stav vyhlásený celoštátny stav núdze.

Zemetrasenie v hlavnom meste

Hlavné mesto Nového Zélandu Wellington zasiahlo v stredu aj silné zemetrasenie s magnitúdou 5,7. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS, podľa ktorej sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v Cookovom prielive medzi Severným a Južným ostrovom. Otrasy boli citeľné aj v meste Auckland.

Podľa novozélandských médií, odvolávajúcich sa na stránku GeoNet, malo zemetrasenie zaznamenané o 19.38 h miestneho času (07.38 h SEČ) magnitúdu 6,1. Registrovaných bolo aj niekoľko slabších dotrasov. Novozélandská civilná ochrana informovala, že bezprostredne neboli hlásené žiadne materiálne škody. Nebolo vydané ani varovanie pred prívalovými vlnami cunami.

Zemetrasenie nastalo v čase, keď sa na Novom Zélande začalo s odstraňovaním následkov ničivej tropickej búrky Gabrielle. Tá si na Severnom ostrove vyžiadala životy najmenej štyroch ľudí a rozsiahle škody. Pre intenzívne zrážky a silný vietor sú na Novom Zélande bez elektriny desaťtisíce domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok