FOTO: Nominácie na Krištáľové krídlo za rok 2022 plné zvučných mien a výnimočných osobností

ta3
14.2.2023 16:04

Už 26. ročník Krištáľového krídla sa blíži do finále. V sobotu 4. marca budú v Slovenskom národnom divadle v Bratislave vyhlásení jeho laureáti za rok 2022. Dvom významným osobnostiam Slovenska bude udelená Mimoriadna cena. Slávnostný galavečer odvysiela RTVS v priamom prenose na Jednotke.

FOTO: Nominácie na Krištáľové krídlo za rok 2022 plné zvučných mien a výnimočných osobností
Krištáľové krídlo

Aktuálny ročník Krištáľového krídla opäť predstaví osobnosti, ktoré majú na svojom pracovnom konte významné úspechy, ale o mnohých z nich verejnosť nevie. 

Chára, Slafkovský, Korčok

V kategórii Medicína a veda je za vývoj unikátneho liečiva pre pacientov s genetickým ochorením alkaptonúria ("choroba čiernych kostí") nominovaný MUDr. Richard Imrich. Nový liek nitizinon schválila Európska lieková agentúra ako účinnú a bezpečnú liečbu a k dispozícii ju od roku 2022 majú aj slovenskí pacienti. 

Nomináciu z oblasti vedy získal Martin Števko - geológ, ktorý vlani objavil v poradí už piaty nový minerál nazvaný argentopolybazit. Porota tejto kategórie ocenila, že práca Martina Števka výrazne posúva súčasné poznatky o mineráloch v celosvetovom meradle a potvrdzuje veľký vedecký potenciál Slovenska vo výskume minerálov. Trojicu nominovaných uzatvára Jana Žemličková psychoterapeutka a riaditeľka zdravotníckeho zariadenia Sanatórium AT v Bratislave, ktoré poskytuje komplexnú starostlivosť o závislých pacientov.

Odborná porota jednej z najmladších kategórií – Filantropie, rozhodla o nominácii Martina Korčoka, riaditeľa Múzea holokaustu v Seredi. Pod jeho vedením sa stalo jedným z najväčších vzdelávacích centier v oblasti ľudských práv, boja proti rasizmu, antisemitizmu a xenofóbii na Slovensku. Druhú nomináciu udelila Eve Turákovej, zriaďovateľke Špeciálnej základnej školy s materskou školou pre deti s autizmom v Prešove. V roku 2022 oslávila 15. výročie a v súčasnosti ju navštevuje už 160 detí. Treťou nominovanou filantropkou je Zuzana Stanová – Zvieracia ombudsmanka. Je autorkou účinnej novely Trestného zákona, ktorá sprísnila tresty za týranie zvierat a tiež spoluautorkou zákona "Zviera nie je vec".

V kategórii Šport sú za rok 2022 medzi tromi nominovanými až dvaja hokejisti. Zdeno Chára, ktorý vlani ukončil výnimočnú športovú kariéru a Juraj Slafkovský, ktorý ju, naopak, na ZOH v Pekingu odštartoval. Medzi nimi sa ocitla ďalšia hviezda slovenského i svetového športu - bojovníčka Monika Chochlíková. V roku 2022 na Svetových hrách neolympijských športov vybojovala v thajskom boxe zlato. Je jedinou držiteľkou všetkých 4 titulov na svete: majsterkou Európy aj sveta v K1 a tiež majsterkou Európy a sveta v thajskom boxe.

Janoska Ensemble aj Valihora

V 26. ročníku Krištáľového krídla opäť dostali väčší priestor hudobníci. Rozdelení sú do dvoch kategórií – Populárna hudba a Hudba. V kategórii Hudba sa stretli tri silné esá a bude napínavé, kto z nich si napokon odnesie sošku Krištáľové krídlo. Nominované je svetoznáme virtuózne zoskupenie Janoska Ensemble, ktoré v roku 2022 vydalo už svoj tretí album "The Big B´s". S nadšením ho prijali fanúšikovia i kritici, dosiahol vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby a s mimoriadnym úspechom ho predstavili aj na koncertoch v Európe, Ázii i USA.

Druhým v silnej zostave je dlhoročný dirigent Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák ml. Odborná porota ocenila, že v roku 2022 pripravil niekoľko nových častí svojho úspešného vzdelávacieho cyklu "Príbeh hudby", ktorý sledujú tisíce mladých ľudí prostredníctvom živých koncertov, streamov a televízneho i rozhlasového vysielania. Tretia nominácia patrí Martinovi Valihorovi, prvému slovenskému bubeníkovi, jazzmanovi, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach.  

Kategóriu Divadlo a audiovizuálne umenie ovládli tento rok ženy – divadelná a filmová herečka Judit Pecháček (Bardos), ktorá v roku 2022 zaujala vo filme Piargy, Katarína Kerekesová, režisérka detského animovaného seriálu Mimi a Líza, ktorá vlani uviedla do kín celovečerný animák Websterovci vo filme a do tretice divadelná a filmová, scénická a kostýmová výtvarníčka Alexandra Grusková, ktorá spolupracuje s poprednými filmovými i divadelnými režiséri doma aj v zahraničí, je držiteľkou viacerých ocenení a rok 2022 bol pre ňu výnimočne tvorivý.

Na slávnostnom vyhlasovaní laureátov za rok 2022 udelí Veľká porota Krištáľového krídla dve Mimoriadne ceny. Jedna poputuje do oblasti hospodárstva, druhá do sféry umeleckej. Konkrétne mená budú zverejnené až počas samotného galavečera, 4. marca 2023.

Pozrite si všetky nominácie na Krištáľové krídlo za rok 2022: Nominované osobnosti za rok 2022 - Krištáľové krídlo

Poroty rozhodovali tajne

Odborné poroty Krištáľového krídla vyberajú nominovaných aj laureátov na základe návrhov zaslaných od širokej verejnosti. Svoje hlasy dávajú písomne, zalepia do obálok, pričom všetko zaznamenáva kamera. Výsledky ich hlasovania sú vyhodnotené a odtajnené až počas slávnostného galavečera. 

V porotách Krištáľového krídla aj v 26. ročníku pôsobia vrcholoví manažéri z oblasti médií, športu, hospodárstva, vedy i medicíny. Medzi nimi napríklad Ing. Anton Siekel – prezident SOV, Ľuboš Machaj – generálny riaditeľ RTVS, Štefan Rosina – prezident MATADOR Group, profesorka Silvia Pastoreková – riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV. Nájdeme v nich aj veľa známych umelcov a športovcov. Porotcami Krištáľového krídla sú režisér Peter Bebjak, hudobný producent Jaro Slávik, bývalý reprezentant v hokeji Richard Lintner, akademický sochár Ján Ťapák, skladateľka a hudobníčka Ľubica Čekovská, športový komentátor Marcel Merčiak. Predsedom Veľkej poroty je Ján Bilinský, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko.                                                               

Kompletné zloženie poroty pre  jednotlivé kategórie nájdete na: Porota 2022 - Krištáľové krídlo

Odovzdávanie nominačných dekrétov

Súčasťou prípravy na slávnostné vyhlasovanie laureátov Krištáľového krídla sú aj v tomto roku stretnutia s nominovanými osobnosťami, na ktorých im výkonná riaditeľka Katarína Srkala odovzdáva nominačné dekréty. 

"Túto etapu považujeme za dôležitú súčasť každého ročníka Krištáľového krídla, pretože už samotná nominácia je ocenením úspechov a vyjadrením úcty. Vo všetkých kategóriách sa po skončení nominačnej kampane ocitá veľké množstvo mien, z ktorých môžu poroty vybrať maximálne tri nominácie, teda najlepších z najlepších," hovorí Katarína Srkala.

O Krištáľovom krídle

Ocenenie Krištáľové krídlo sa každoročne udeľuje významným osobnostiam Slovenska, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadny úspech alebo podali výnimočný výkon. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 26. ročník. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je objavovanie výnimočných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu. Za štvrťstoročie svojej existencie Krištáľové krídlo ocenilo už 239 osobností, po skončení aktuálneho ročníka k nim pribudne ďalších 12. Zakladateľkou a producentkou Krištáľového krídla je Mária Vaškovičová, jeho výkonnou riaditeľkou Katarína Srkala, garantkou a blízkou spolupracovníčkou Danka Barteková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok