Špionážnych balónov nie je viac, začalo sa o nich len častejšie rozprávať, hovorí expert

ta3/Patrik Mindžák
14.2.2023 16:16

V poslednom čase sa objavujú správy o špionážnych balónoch, ktoré narušujú vzdušný priestor jednotlivých krajín. Reč je najmä o Spojených štátoch amerických a Číne. USA obvinili ázijskú krajinu, že takýmto spôsobom pomocou nich odovzdávala informácie vláde. Čína kritiku odmieta a dodáva, že spozorovala americké balóny aj vo svojom vzdušnom priestore. O špionážnych balónoch sme hovorili v relácii Svet dnes s Jakubom Kapušom zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

20230214_rozhovor_kapus.jpg
TA3

Kapuš v relácii Svet dnes pripustil, že nie je vylúčené, že išlo o meteorologické balóny, hoci podľa zverejnených záberov to tak zrejme nebude. Aj Slovensko denne vypúšťa dva takéto balóny z Gánoviec v Popradskom okrese.

Zatiaľ čo balóny monitorujú povrch Zeme vo výške do 40 kilometrov, družice to dokážu až do 700 kilometrov. Aj tie sa môžu využívať na špionáž. Pri nich je jednoduchšie naplánovať let a snímky, ktoré má pripraviť. Pri balóne to je komplikovanejšie, vysvetlil Kapuš.

Komplikované vzťahy

Predmetom skúmania bude, či sa nejaké dáta stihli poslať do Číny, kým balón nezostrelili americké sily. "Bežne takéto balóny Čína nevypúšťala," povedal Kapuš s tým, že to môže súvisieť s naštrbenými vzťahmi medzi krajinami. "Mohlo ísť o provokáciu, respektíve sledovanie reakcie Spojených štátov amerických," doplnil.

Americké sily zostrelili ďalšie tri balóny nad svojím územím, o tých však Pentagón neposkytol žiadne bližšie informácie. Kapuš podotkol, že je "krajne nepravdepodobné", že ide o mimozemský objekt. Balónov nie je viac, ale začalo sa o nich častejšie rozprávať, téma sa viac medializovala, dodal.

Celú reláciu a rozhovor s Jakubom Kapušom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok