Europarlament definitívne schválil nulové emisie od roku 2035. Hlasovaniu predchádzala búrlivá rozprava

TA3 ČTK
14.2.2023 13:01

Európsky parlament v utorok definitívne schválil dohodu s členskými štátmi Európskej únie o novej norme o nulových emisiách, ktorá počíta s tým, že od roku 2035 má byť v členských krajinách prakticky nemožné si zaobstarať nový automobil na benzín či naftu.

Hlasovaniu predchádzala búrlivá rozprava. Stúpenci normy v nej zdôrazňovali jej očakávaný prínos pre zdravšie ovzdušie a rozvoj nových technológií, zatiaľ čo odporcovia siahali aj po vízii zničujúcich dopadov na automobilový priemysel, európsku prosperitu i peňaženky obyčajných ľudí.

"Zastavme šialenstvo!" vyhlásil o "zákaze spaľovacích motorov" Jens Gieseke, nemecký kresťanský demokrat z poslaneckého klubu európskych ľudovcov. Varoval, že od výroby spaľovacích motorov len v Nemecku závisí 600-tisíc pracovných miest, ktoré sa ocitnú v ohrození. 

"Klimatický balíček je spravodlivý. Od roku 2035 bude možné predávať iba autá s nulovými emisiami. Bude to dobré aj pre trh," uviedla v mene európskych socialistov Sara Cerdasová z Portugalska. Dodala, že je dôležité investovať do nových čistých technológií. 

Argumentovala aj vplyvom emisií na úmrtnosť, pričom práve doprava zodpovedá za štvrtinu emisií v Európe. "Vytvoríme príklad pre celý svet," vyhlásila. Dohodu, vyjednanú v závere českého predsedníctva na konci minulého roka, má ešte formálne schváliť Rada EÚ, zastupujúca členské štáty EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok