Ministri financií EÚ rozhodli: Rusko skončilo na čiernom zozname daňových rajov

TA3 TASR
14.2.2023 12:51

Ministri financií EÚ v utorok rozhodli, že Rusko spolu s Britskými panenskými ostrovmi, Kostarikou a Marshallovými ostrovmi skončili na "čiernom zozname" daňových rajov.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Rada EÚ pre financie v správe pre médiá zdôraznila, že Únia aj naďalej podporuje spravodlivú daňovú súťaž a zaoberá sa škodlivými daňovými praktikami. Ministri sa v utorok na doterajší zoznam EÚ nespolupracujúcich jurisdikcií na daňové účely rozhodli pridať ďalšie štyri krajiny a územia, vrátane Ruska. 

S týmito doplnkami nový zoznam EÚ pozostáva zo 16 jurisdikcií - Americké panenské ostrovy, Americká Samoa, Anguilla, Bahamy, Britské panenské ostrovy, Kostarika, Fidži, Guam, Marshallove ostrovy, Palau, Panama, Rusko, Samoa, Trinidad a Tobago, Turks a Caicos, Vanuatu.

Rada ministrov vyjadrila poľutovanie, že tieto jurisdikcie nespolupracujú v daňových záležitostiach. EÚ ich týmto vyzýva, aby zlepšili svoj právny rámec s cieľom vyriešiť zistené problémy. "Žiadame všetky uvedené krajiny, aby zlepšili svoj právny rámec a pracovali na dodržiavaní medzinárodných noriem v oblasti zdaňovania. Zároveň srdečne blahoželám Severnému Macedónsku, Barbadosu, Jamajke a Uruguaju, že úspešne splnili svoje záväzky a mohli byť vyňaté zo zoznamu," uviedla pre médiá švédska ministerka financií Elisabeth Svantessonová, ktorej krajina zabezpečuje polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

Rusko bolo zaradené na tento zoznam potom, čo skupina pre kódex správania preverila novú ruskú legislatívu prijatú v roku 2022 na základe kritérií kódexu dobrej správy daní a zistila, že Rusko nesplnilo svoj záväzok riešiť škodlivé aspekty osobitného režimu pre medzinárodné holdingové spoločnosti. Dialóg s Ruskom o otázkach týkajúcich sa zdaňovania sa navyše zastavil po ruskej agresii proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok