Ako spoznať preťaženú pečeň? Tieto príznaky by vás mali varovať

TA3/zm
19.2.2023 10:00

Snáď už všetci vieme, že za ochorenia pečene nemôže len nadmerná konzumácia alkoholu. Na kondíciu tohto orgánu má vplyv celková životospráva a dokonca i príjem kalórii. Ako spoznáte, keď trápite pečeň?

Ako spoznať preťaženú pečeň? Tieto príznaky by vás mali varovať
Pexels

Pečeň funguje v ľudskom tele ako akýsi filter. Detoxikuje organizmus, ale tiež produkuje žlč a zhromažďuje niektoré vitamíny a minerály v tele. Dôležitá je aj pre fungovanie metabolizmu bielkovín, sacharidov a tukov.

Nezdravé potraviny

Pečeň je veľmi citlivým orgánom a jedna z vecí, ktorá jej nerobí dobre, je alkohol. Tam sa však zoznam len začína a pokračuje celým radom nezdravých jedál. Tak napríklad konzervované potraviny alebo strava celkovo bohatá na kalórie. Mastné jedlá sa s pečeňou tiež nekamarátia. Ak máte podobný životný štýl dlhodobo, vyberie si svoju daň. No spoznať, že je pečeň preťažená, je naozaj ťažké, pretože príznaky môžu byť veľmi rôznorodé.

Stres a lieky

Je všeobecne známe, že aj dlhodobé užívanie niektorých liekov zaťažuje pečeň. A rovnako stres je faktorom, ktorý zaváži pri takmer každej civilizačnej chorobe. Ak chcete svoju pečeň uchrániť, je dobré starať sa okrem fyzického zdravia aj o to psychické. Niekedy je totiž siahanie po jedle, alkohole, prípadne po cigaretách, dôsledkom dlhodobej nervozity.  

Tráviace problémy

Keď je tento orgán preťažený, v prvom rade si to všimnete na trávení. Po jedle budete mať pocit, akoby ste zjedli kamene. Zmeniť sa môže aj vyprázdňovanie, k tomu sa pridá plynatosť, nadúvanie a možná je aj občasná nevoľnosť. Podobné príznaky by však mohli byť príčinou aj množstva iných ochorení či zdravotných problémov. Preto sledujte ďalšie symptómy. Preťažená pečeň býva aj spúšťačom únavy, bolesti hlavy a dokonca bolesti v podbrušku.      

Pohyb a diéta

Ako pri mnohých ochoreniach, aj pri problémoch s pečeňou je základom vyvážená strava a pohyb. Nemusíte byť vrcholový športovec, ale nejaký druh aktivít by ste rozhodne mali zaradiť do svojho programu, aj keby to bola obyčajná prechádzka. Čo sa týka jedla, odborníci odporúčajú stredomorskú diétu, ktorá má vyvážený jedálniček a prospieva okrem iného aj pečeni. Stukovatenie pečenie ako následok dlhodobého prejedania sa je totiž jedna z najrozšírenejších chronických chorôb v Európe a zrejme aj na svete.  

Témy: zdravie pečeň
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok