Riaditelia českých škôl už nechcú portréty prezidentov

TASR
5.2.2013 10:03

Riaditelia mnohých škôl po celej Českej republike neplánujú nahradiť súčasný portrét Václava Klausa novozvoleným prezidentom Milošom Zemanom. Niektorí z ideologických, iní z ekonomických dôvodov.

Riaditelia českých škôl už nechcú portréty prezidentov
ČTK

Žiadny postih im za to nehrozí, vyvesenie portrétov prezidenta totiž v ČR nie je povinné, uvádza dnes český spravodajský server iDNES.cz.

Skoro 150 rokov sa v krajinách "Koruny českej" dodržoval zvyk vyvesovať v školách a úradoch portrét cisára a potom prezidenta. Po súčasnej výmene prezidentov sa veľká časť starostov a riaditeľov rozhodla s tradíciou skoncovať. Krajské redakcie Mladej fronty DNES skúmali reakcie v regiónoch a väčšina oslovených škôl a radníc si už zarámovanú fotografiu Miloša Zemana nezaobstará.

Napríklad na základnej škole v Chabařoviciach pri Ústí nad Labem nechajú "doslúžiť" Václava Klausa. Zemana, ktorý nastúpi do úradu 8. marca, už na stenu nedajú. Na jeho miesto dajú štátny znak. "Je to aj z výchovných dôvodov. Ako vyzerá prezident, každý vie z televízie či novín. Ale deti pomaly netušia, ako vyzerá štátny znak," uviedol riaditeľ chabařovickej školy Jiří Sochor.

Na mnohých miestach už navyše tento zvyk porušili na začiatku roka, keď zvesením portrétu Václava Klausa dali najavo nesúhlas s jeho amnestiou. Inde portrét nového prezidenta Miloša Zemana nechcú jednoducho preto, že viac držali palce jeho súperovi Karlovi Schwarzenbergovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok