Putin je opatrnejší, v poslednej dobe pravidelne cestuje obrneným vlakom

TA3 ČTK
14.2.2023 08:54

Ruský prezident Vladimir Putin zhruba od začiatku vojny na Ukrajine na svoje cesty pravidelne využíva obrnený vlak. S odvolaním sa na nemenovaného Putinovho známeho o tom napísal ruský investigatívny portál Dosje založený kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským.

Neustále po ruke. Putin podľa britskej televízie mal pri sebe na návšteve cvičiska jadrový kufrík
TASR/AP

Tento spôsob dopravy Putinovi do veľkej miery umožňuje cesty tajiť, uvádza portál. Zatiaľ čo sledovanie letov prezidentské letky umožňujú rôzne nástroje, v prípade vlakov osobnej dopravy takéto možnosti nie sú.

Vlak, ktorým cestuje Putin, sa pritom od bežných súprav ruských dráh na prvý pohľad príliš nelíši. Rovnako ako iné vlaky je šedivý s červeným pruhom. Vagóny používané Putinom sú ale obrnené. Vlak má údajne na koľajniciach prioritu a prispôsobujú sa mu cestovné poriadky. 

Súčasťou súpravy je podľa webu Putinov vagón so spálňou a pracovňou, vozidlo pre sprievod a vagón pre utajovanú komunikáciu. Hodnota vlaku podľa investigatívneho portálu prevyšuje miliardu rubľov (vyše 12 miliónov eur).

"Vlak môže vyjsť spontánne, bez ohlásenia. Po začiatku vojny, na prelome februára a marca začal (Putin) veľmi často používať vlak, hlavne pri cestách do svojej rezidencie vo Valdaji (asi 400 kilometrov severozápadne od Moskvy)," povedal portálu jeho nemenovaný zdroj. Obrneným vlakom z bezpečnostných dôvodov cestuje aj líder Severnej Kórey Kim Čong-un. Rovnaký spôsob dopravy zvolil už jeho otec Kim Čong-il.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok