Vláda USA žaluje Standard & Poor's pre ratingy počas krízy

SITA
5.2.2013 09:22

Americká vláda podala žalobu na súd voči ratingovej agentúre Standard & Poor's (S&P) a jej materskej spoločnosti The McGraw-Hill Companies pre ratingy hypotekárnych záložných listov. Ide tak o prvý právny krok voči ratingovej agentúre súvisiaci s nelegálnym správaním počas nedávnej finančnej krízy.

Vláda USA žaluje Standard & Poor's pre ratingy počas krízy
SITA

"Poplatky, trhový podiel, zisky a vzťahy s emitentmi nesprávne ovplyvnili ratingové kritériá a modely S&P,“ uvádza vláda. Akcie McGraw-Hill sa v pondelok prepadli o 13,8 % po tom, ako uviedla, že očakáva súdny proces. Išlo tak o najvýraznejší prepad od roku 1987. Správa tiež oslabila akcie Moody's Corp, ktorej dcéra Moody's Investors Service je hlavným konkurentom S&P, a to o 10,7 %. S&P informovala, že žaloba amerického ministerstva spravodlivosti sa zameria na jej ratingy z roku 2007 týkajúce sa rôznych zaistených dlhových obligácií (CDO).

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, prečo môže regulátor v USA sústrediť svoju pozornosť práve na S&P, a nie na konkurenčné ratingové agentúry Moody's alebo Fitch Ratings. Trojica hlavných svetových ratingových agentúr už dlhé obdobie čelí kritike investorov, politikov a regulátorov. Tí tvrdia, že agentúry upisovali vysoké ratingy tisíckam rizikových a iných hypotekárnych cenných papierov a prispeli tak k vystupňovaniu finančnej krízy. Denník New York Times informoval, že rokovania tamojšieho ministerstvo spravodlivosti a S&P minulý týždeň zlyhali po tom, ako vláda požiadala na urovnanie sporu viac ako 1 mld. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok