Česká polícia spolupracuje so Slovenskom v prihraničných oblastiach, náhodne kontroly pokračujú aj v Kútoch

TA3 TASR
13.2.2023 14:57

Po zrušení dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom udržiava česká polícia v prihraničnej oblasti "zvýšený dohľad". V rámci spolupráce so slovenskými kolegami kontrolujú aj vlakovú stanicu Kúty či diaľnicu D2, kde zastavujú vytipované vozidlá. V pondelok to uviedol šéf Krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja (KŘP JMK) Leoš Tržil.

Česká polícia spolupracuje so Slovenskom v prihraničných oblastiach, náhodne kontroly pokračujú aj v Kútoch
TASR/Lukáš Grinaj

"Spolupracujeme so slovenskými policajtmi. V rámci spoločného výkonu služby hliadkujeme ako v pohraničí oboch štátov, tak na železničnej stanici Kúty, kde kontrolujeme vybrané vlakové spoje mieriace k nám," spresnil spoluprácu Tržil.

Náhodné kontroly sa týkajú aj diaľnice D2. "Spolupracujú aj policajti z diaľničného oddelenia Podivín a Malacky," doplnil riaditeľ polície Juhomoravského kraja. Policajti si podľa neho vytipujú vozidlá, ktoré zastavia a skontrolujú. Pri nelegálnej tranzitnej migrácii pristihnú minimum utečencov. "Za posledné dni ide len o jednotky zaistených migrantov. Vo väčšine prípadov ani nejde o Sýrčanov," dodal.

Problematike migrácie sa bude podľa neho naďalej venovať 78 policajtov, z toho 39 cez deň a rovnaký počet v noci. Toto nastavenie je podľa Tržila založené na reálnych skúsenostiach. Podľa českej polície je podstatné, že turisti a ľudia žijúci pozdĺž hranice ju môžu opäť prekračovať aj mimo priechodov.

Česká vláda zaviedla dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom v septembri pôvodne na desať dní. Skončili sa v noci zo 4. na 5. februára. Od začiatku opatrenia zaistili 5973 migrantov a z trestného činu organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia hranice sa podľa českej polície zodpovedalo 97 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok