Zachovanie hotovosti je správna cesta, tvrdí Viskupič. Téma by sa podľa neho nemala politizovať

ta3/Patrik Mindžák
13.2.2023 15:04

Jednou z tém, ktoré v predvolebnej kampani môžu na voliča zabrať, je zákon o práve na používanie hotovosti. Diskusie o práve na hotovosť riešia aj v Rakúsku či susednom Česku, no a minulý týždeň už aj v našom slovenskom parlamente. Zákon o obmedzení hotovostných platieb bol tisíc dní vypnutý počas mimoriadneho stavu vyvolaného pandémiou.

tak_takto_49.jpg
TA3

Teraz sa zákonodarcovia idú rozprávať o tom, či má zmysel dávať limity na hotovostné platby. O legislatíve proti praniu špinavých peňazí, ale aj o digitálnom eure a hotovosti, ktorá nám dáva istú mieru slobody a anonymity rozprával v relácii Tak Takto?! predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Priblížil, že s hotovosťou sa mohlo narábať bez obmedzenia vyše tisíc dní, a to pre mimoriadne situácie, pandémiu a vojnu na Ukrajine.

"Je asi 16 krajín Európskej únie, ktoré nejakou formou výšku hotovostného platenia obmedzujú, a 11, ktoré naopak nie. Niektoré tiež premýšľajú o sprísnení pravidiel, no aj o uvoľnení, ako napríklad Česko," uviedol Viskupič. Vyzdvihol Slovensko pre historicky najlepšie výbery DPH za roky 2020 a 2021. V aprílových výsledkoch za rok 2022 očakáva dosiahnutie európskeho priemeru 10,3 percenta. "Na ten sa treba pozerať," odkazuje Viskupič. Ďalej oceňuje aj obmedzenie daňových únikov.

Pochybnosti o digitálnom eure

Na digitálnom eure sa stále pracuje, je ešte podľa jeho slov v plienkach. "Keď si niekto kúpi napríklad desať rožkov, informácia o tom, kde a za akú cenu, sa dostane Európskej centrálnej banke. Vždy však treba vnímať slobodu a súkromie človeka, nie je dobré celú ju odovzdať štátu," poznamenal. Netrúfal si však povedať, kedy môže k digitálnemu euru dôjsť.

Zachovanie hotovosti berie ako správnu cestu, no nie je si istý či je Ústava SR tým správnym miestom, kde to má byť ustanovené. "Téma je odborná, netreba ju politizovať a využívať v predvolebnej kampani," dodal Viskupič.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok