Remišová: Na projekty v pohraničí s Poľskom pôjde 41 miliónov eur

ta3 TASR
13.2.2023 11:51

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlasuje prvé výzvy z nových eurofondov. Na projekty v pohraničí s Poľskom z nich pôjde 41 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom informovala podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

„Rozbiehame nové eurofondové obdobie. V spolupráci s Poľskom sme z cezhraničného programu Interreg vypísali už prvé tri výzvy. Vyše 41 miliónov eur pôjde na opatrenia proti dopadom klimatickej zmeny, na ochranu pred živelnými pohromami, ochranu prírody, ako aj na budovanie a opravy regionálnych ciest,“ povedala Remišová

Prvá výzva z nového programu Interreg PL-SK je zameraná na prevenciu rizika prírodných katastrof a adaptáciu na zmenu klímy. Financie sú určené aj na projekty predkladané záchrannými zložkami, napríklad zakúpenie špeciálnej techniky a softvéru nevyhnutných na spoločné cezhraničné zásahy najmä v horských oblastiach.

„S Poľskom nás spája spoločné prírodné bohatstvo národných parkov Vysoké Tatry, Pieniny a Poloniny, a teda aj zodpovednosť za ich zachovanie pre budúce generácie. Preto v týchto oblastiach podporujeme ochranu prírody, ale aj turizmus a činnosť horskej záchrannej služby,“ doplnila vicepremiérka.

V rámci druhej výzvy pôjde takmer 4,9 milióna eur na ochranu vzácnych prírodných území. Podporu môžu získať projekty zamerané napríklad na udržiavanie celistvosti ekologických koridorov, výsadbu stromov alebo ochranu chránených území pred nadmerným zaťažením cestovným ruchom.

Z vyše 25 miliónového balíka v tretej výzve sa podporia projekty zamerané na prestavby, rekonštrukcie a modernizácie ciest. Plánované sú úpravy šírky ciest uľahčujúce pohyb autobusov, výstavba chodníkov a cyklochodníkov či dažďovej kanalizácie.

Vyhlásené výzvy sa na slovenskej strane týkajú Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja a okresu Spišská Nová Ves v Košickom samosprávnom kraji. V Poľsku sú to oblasti v Sliezskom, Malopoľskom a Podkarpatskom vojvodstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok