Stavebná produkcia vlani stagnovala v stálych cenách

ta3 TASR
13.2.2023 10:08

Stavebná produkcia za rok 2022 dosiahla objem 6,4 miliardy eur. Jej nominálna hodnota medziročne vzrástla o 950 miliónov eur, ale pod vplyvom rekordnej inflácie predstavoval nárast po prepočte do stálych cien len 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

rozostavane_dialnice_1.jpg
TA3

V podielovo rozhodujúcej domácej produkcii medziročne veľmi mierne vzrástla produkcia novej výstavby s rekonštrukciami, a to o 1,1 %, ako aj opravy a údržba (o 0,7 %). Medziročne si približne rovnakú úroveň udržala tiež produkcia v členení podľa typu stavby. 

Ako výstavba budov, tak produkcia inžinierskych stavieb po očistení o infláciu vyprodukovali hodnoty ako v roku 2021. O takmer dve percentá vzrástol objem prác realizovaných v zahraničí. Ich podiel na celkovom súhrne produkcie slovenských stavebných firiem je 10 percent.

V decembri 2022 vyprodukoval sektor stavebníctva hodnotu 696 miliónov eur, čo je najvyššia mesačná nominálna hodnota za uplynulých desať rokov. Po dvoch mesiacoch poklesov stavebná produkcia v stálych cenách počas decembra medziročne vzrástla o 4 percentá. Medzimesačne, v porovnaní s novembrom 2022 po zohľadnení sezónnych vplyvov, bola stavebná produkcia vyššia o 9,6 %.

Rast rozhodujúcej zložky, stavebných prác realizovaných v tuzemsku, podporili medziročne vyššie výkony novej výstavby o takmer 6 %, ale aj opravy a údržba o 6,2 %. Práce na budovách, ktoré predstavujú na domácej produkcii podiel 67 %, medziročne stúpli o 4,5 %. Práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, sa medziročne zvýšili o 3,1 %. Práce v zahraničí zaznamenali v decembri medzimesačný nárast o 4 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok