Rusko tvrdí, že posunulo front na Ukrajine o dva kilometre. Tvrdé boje sa naďalej zvádzajú v Doneckej oblasti

TA3 ČTK
13.2.2023 08:19

Ruským jednotkám sa na ukrajinskom fronte za štyri dni podarilo postúpiť o dva kilometre na západ. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra Interfax. Ministerstvo neskôr uviedlo, že ruskí vojaci dobyli dedinu Krasna Hora na predmestí Bachmutu, čo už v nedeľu vyhlásil šéf žoldnierskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny Jevgenij Prigožin.

Rusko tvrdí, že posunulo front na Ukrajine o dva kilometre. Tvrdé boje sa naďalej zvádzajú v Doneckej oblasti
TASR/AP

"Ruskí vojaci zlomili odpor nepriateľa a postúpili o niekoľko kilometrov hlbšie do jeho obrany," citoval Interfax z vyhlásenia. "Za štyri dni sa front posunul o dva kilometre na západ," dodalo ministerstvo. Informácie z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.

Jedny z najprudších bojov v posledných mesiacoch sa zvádzajú v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, ktorá je čiastočne okupovaná Ruskom a ktorú chce Moskva plne obsadiť. Oporný bod ukrajinskej obrany tu predstavuje Bachmut, o ktorý sa vedú ťažké boje niekoľko mesiacov. Ruské sily tu od začiatku roka postúpili o niekoľko kilometrov na severných aj južných predmestiach. Mestu s predvojnovou populáciou 70-tisíc ľudí hrozí obkľúčenie.

Dobrovoľníci útočných oddielov sa podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova zmocnili Krasne Hory, ktorá leží na sever pri Bachmute medzi hlavnými ťahmi na Siversk, Lysyčansk a Slavjansk. Prigožin v nedeľu uviedol, že dedinu získali žoldnieri Wagnerovej skupiny. Ukrajina sa k informácii nevyjadrila, taktiež tieto správy nemožno nezávisle overiť.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v sobotu uviedol, že ukrajinské jednotky držia obranu pozdĺž frontu v Doneckej oblasti a v niektorých miestach sa im podarilo získať späť niektoré predtým stratené pozície. Ofenzívu začala Moskva aj na rozhraní Charkovskej a Luhanskej oblasti, kde sa ruským silám podarilo obsadiť niekoľko dedín. Neúspechom naopak skončili doterajšie útoky blízko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti, kde Rusi stratili desiatky kusov obrnenej techniky a zrejme aj stovky vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok