Na Nový Zéland udrela tropická búrka Gabrielle. Bez prúdu sa ocitlo okolo 58-tisíc ľudí

TA3 TASR
13.2.2023 07:20

Tisíce domácností zostali v pondelok bez elektriny na Novom Zélande, ktorého severné oblasti zasiahli deň predtým výbežky tropickej cyklóny Gabrielle. Z tohto dôvodu bolo zrušených aj množstvo letov, informujú agentúry AFP a DPA.

Novozélandský minister pre mimoriadne situácie Kieran McAnulty uviedol, že pondelok bude "kritický deň" pre "veľmi nebezpečnú" kombináciu silného vetra a intenzívneho dažďa. Hoci Gabrielle medzičasom zoslabla na tropickú búrku, vietor s nárazmi do 160 km/h lámal stromy a strhával elektrické vedenie, zatiaľ čo voda poškodila cesty. Bez prúdu sa tak ocitlo okolo 58-tisíc ľudí.

V piatich severných regiónoch vrátane Aucklandu bol vyhlásený núdzový stav. Úrady varovali, že obnovenie dodávok elektriny môže trvať niekoľko dní. V Aucklande a ďalších mestách spoločnosť Air New Zealand preventívne zrušila viac ako 500 letov a dočasne bola obmedzená železničná a autobusová doprava. Väčšina škôl zostala zatvorená. V mestách ako Whangarei v regióne Northland a na polostrove Coromandel boli obyvatelia vyzvaní, aby nevychádzali von.

Auckland, najväčšie mesto Nového Zélandu, kde žije vyše 1,6 milióna ľudí, sa pritom stále spamätáva z prívalových záplav, ktoré si koncom januára vyžiadali štyri obete a tisíce ľudí prinútili opustiť svoje domovy.

Meteorológovia varovali, že búrka Gabrielle zasiahne v priebehu pondelka aj časti Južného ostrova. Minister McAnulty povedal, že vláda zvažuje vyhlásenie celoštátneho stavu núdze, čo by sa stalo len tretíkrát v dejinách krajiny, no vyjadril nádej, že k tomu nebude musieť prikročiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok