Dopravný podnik Bratislava od pondelka celoplošne zaviedol zastávky na znamenie, niektoré linky zrušil

TA3 TASR
13.2.2023 07:09

V hlavnom meste od pondelka zaviedol Dopravný podnik Bratislava (DPB) celoplošne zastávky na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú dopravu. Električiek sa to netýka. Upravil aj premávku vybraných liniek, niektoré aj zrušil. Ide o úsporné opatrenia pre rastúce ceny energií, ako aj ďalších iných položiek.

"Pre cestujúcich stojacich viditeľne na zastávke sa nič nemení. Vozidlo v takomto prípade zastaví na zastávke automaticky, rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky," informoval bratislavský mestský dopravca. Pred vystupovaním z vozidla je potrebné vždy včas stlačiť tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo stop.

Plošné zavedenie zastávok na znamenie pre autobusovú a trolejbusovú mestskú hromadnú dopravu podľa DPB neovplyvní čas odchodov jednotlivých spojov. Naďalej bude platiť, že vodič nemôže odísť zo zastávky v predstihu. Dáta z prevádzky bude dopravca analyzovať a v prípade potreby pristúpi k zmene jazdných dôb na konkrétnej linke.

DPB od pondelka upravil aj premávku vybraných liniek. Niektoré nízko vyťažené linky sú pre nepriaznivú finančnú situáciu hlavného mesta a dopravného podniku optimalizované. Trolejbusová linka 45 bude po novom jazdiť iba v ranných a popoludňajších špičkách pracovných dní. Linka 79 v Podunajských Biskupiciach bude premávať každý deň len vo vybraných časoch v špičke ráno a popoludní, a to v základnej trase.

Linka 145 bude premávať len cez pracovné dni. Linka 147 bude jazdiť cez pracovné dni a na Kalváriu zachádzať len jednosmerne. Linka 151 bude premávať cez pracovné dni. Pre veľmi nízku vyťaženosť zanikli linky X70, 27 a 58. DPB zároveň obnovil takzvaný vysokoškolský grafikon, teda premávka linky 184, a viac spojov pribudne na linkách 31, 39 a 87.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok