Izrael zaútočil na komplex Hamasu, reagoval tak na sobotňajšie vypálenie rakety z Pásma Gazy

TA3 TASR
13.2.2023 06:55

Izraelská armáda uskutočnila v noci na pondelok nálet na cieľ v Pásme Gazy, ktorý bol reakciou sobotňajšie vypálenie rakety z tejto palestínskej enklávy. Informovali agentúry AFP a DPA.

Armáda vo vyhlásení uviedla, že stíhačky zaútočili na podzemný komplex, v ktorom sa na nachádzali komponenty na výrobu rakiet pre islamistickú organizáciu Hamas, ovládajúcu Pásmo Gazy. Militantní Palestínčania v Pásme Gazy odpálili v sobotu večer raketu smerom na oblasť pri hraniciach s Izraelom. Podľa izraelskej armády ju zachytil systém Železná kupola. Incident si nevyžiadal obete ani materiálne škody.

Izraelská armáda zároveň v pondelok deklarovala, že považuje Hamas za zodpovedný za všetky teroristické aktivity vychádzajúce z Pásma Gazy a ponesie za ne následky. Po izraelskej odvete sa v pohraničných komunitách v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy rozozvučali sirény varujúce pred vypálenými raketami.

Palestínsky Červený polmesiac informoval aj o zásahu izraelskej armády v Nábuluse ležiacom na severe Západného brehu Jordánu, pri ktorom zahynula jedna osoba. Armáda židovského štátu sa k tejto akcii bezprostredne nevyjadrila.

Bezpečnostná situácia v Izraeli a na palestínskych územiach je už niekoľko týždňov mimoriadne napätá. Od začiatku roka zahynulo pri palestínskych útokoch deväť Izraelčanov a jedna Ukrajinka. Pri odvetných akciách izraelskej armády prišlo tento rok o život 46 Palestínčanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok