Soľ nad zlato: Desať tipov, ako ju v domácnosti využijete a varenie to nebude

18.2.2023 10:00

Bez nej by žiadne jedlo nechutilo tak ako má, no soľ dokáže oveľa viac ako ochutiť pokrmy. Napríklad je aj účinným prostriedkom na upratovanie.

Soľ nad zlato: Desať tipov, ako ju v domácnosti využijete a varenie to nebude
Pexels

Soľ poskytuje ekologické aj ekonomické možnosti, ako upratať domácnosť. Vyskúšajte niektorý z týchto trikov.

Posilnite metlu

Ak máte doma klasickú metlu z prútia, posilníte ich pomocou roztoku horúcej vody a soli. Keď doň prúty namočíte, nebudú sa lámať a metla vydrží oveľa dlhšie.

Proti sadziam

Ak máte doma krb a viete, koľko špiny a problémov dokážu narobiť usadené sadze, stačí, keď do ohňa v kozube hodíte za hrsť soli.  

Dosky na krájanie

Dokonale umyť drevenú dosku na krájanie je niekedy problém, nie však pre soľ. Rozkrojte citrón a posypte ho soľou, ktorá sa na dužinu prilepí. Takouto prírodnou špongiou a prípravkom potierajte dosku, kým nie je čistá. Následne stačí len opláchnuť vlažnou vodou.

Kruhy po pohároch

Pri drevených povrchoch ešte ostaneme. Niekedy poháre či šálky zanechajú na stole kolieska, ktorých sa zbavuje len ťažko. Nič neriešiteľné pre soľ! Na handričku si dajte pár kvapiek olivového oleja a posypte soľou. Krúživými pohybmi potom kruh odstránite.

Orosené okná

Ak sa vám neustále rosia okná, sú dve možnosti, ako sa tomu vyhnúť a obe používajú soľ. Buď okenné tabule umyte s vodou, v ktorej ste soľ rozpustili, alebo na okennú parapetu položte papierový pohár naplnený soľou. Tá vlhkosť nasaje a nebude sa zrážať na oknách.

Dezinfekcia špongií

Pri pravidelnom upratovaní treba občas vyčistiť aj hubky a špongie, ktorými umývate rôzne predmety. Nepotrebujete na to žiadnu chémiu, postačí, ak ich namočíte do poriadne presolenej vody a soľ zabije všetky prípadné baktérie.

Špina vo váze

Na dne vázy sa často usádza špina, ktorú nie a nie dať dole. To ste zjavne ešte neskúsili soľ. Nasypte asi tri lyžice do vázy a napustite ju teplou vodou. Nechajte päť minút postáť, kým sa soľ rozpustí, nie však úplne. Jej drobné zrniečka totiž budete potrebovať, aby ste mohli s vázou naplnenou vodou dobre zatriasť a soľ doslova vyšmirgľuje usadenú špinu z vnútra nádoby.

Pripálené panvice

Ak máte staršiu panvicu, z ktorej už nejdú pripálené miesta ničím umyť, vyskúšajte to ešte so soľou. Posypte panvicu, pridajte pár kvapiek vody alebo citrónovej šťavy a krúživými pohybmi trpezlivo usadeniny šúchajte handričkou.

Fľaky od potu

Trik so soľou, keď sa rozleje červené víno, pozná snáď každý. Nie je to však jediný typ škvŕn, s ktorými si tento biely prášok poradí. Vyčistí aj stopy po pote v podpazuší. Rozpustite štyri polievkové lyžice v litri horúcej vody a potom znečistenú bielu košeľu či blúzku do roztoku na pár minút ponorte. Potom dajte klasicky oprať do práčky. Pozor však, na inej farbe oblečenie než je biela tento trik neskúšajte.

Zapáchajúce odtoky

Soľ môžete používať aj ako prevenciu do všetkých odtokov v domácnosti, teda nie len do drezu a umývadiel, ale aj do toalety. Pripravte si raz za čas zmes z jednej šálky soli, pol šálky octu a jeden šálky jedlej sódy. Tú len nasypte do odtokov a po desiatich minútach zalejte vriacou vodou. Môžete si byť isté, že sa vo vašej domácnosti už nič len tak neupchá.

Témy: soľ domácnosť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok