Bylinkami proti nervozite: Trojica prírodných liekov, ktoré uvoľnia napätú psychiku

TA3/zm
17.2.2023 16:00

Vnútornú nepohodu zažíva občas každý, ale bylinky vám v tom dokážu veľmi efektívne pomôcť.

Bylinkami proti nervozite: Trojica prírodných liekov, ktoré uvoľnia napätú psychiku
Pexels

Odožeňte stres a nervozitu prírodnou cestou. Bylinky prakticky nič nestoja, ale ich efekt na psychiku je obrovský.

Materina dúška

Túto bylinku sa oplatí pestovať aj doma a mať ju neustále po ruke. Okrem lahodného a zdravého čaju môžete trochu materinej dúšky pridať aj do horúceho kúpeľa a uľaví sa nielen telu, ale mysli. Do plnej vane vody by malo ísť asi 200 gramov sušených kvietkov tejto rastlinky. Ak si kúpeľ doprajete večer, bude sa vám dokonca ľahšie zaspávať a po mysli vám nebudú behať žiadne starosti.

Levanduľové vrecúško

Ak ste milovníkmi vône levandule, nasušte si kvietky a zašite ich do látkového vrecúška. Keď si ho dáte k posteli, opäť počas noci prospejete aj psychike. Ďalšou možnosťou ako mať nervy pod kontrolou je pravidelné pitie levanduľovej vody, sirupu či čaju. Na to je však vhodná len levanduľa lekárska, nie ktorákoľvek odroda.

Šalviový čaj či víno

Aj šalviu má perfektné účinky na psychiku, najmä ak sa vám vnútorná nervozita odráža na trávení. Keď vás zo stresu preháňa alebo máte žalúdok ako na vode, servírujte si pravidelne šalviový čaj. Túto bylinku môžete aj macerovať vo víne. Stačí, ak 30 gramov sušenej či čerstvej šalvie zalejete fľašou červeného vína a necháte desať dní lúhovať. Z tejto medicíny následne pite deci každý večer po jedle.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok