Britské osobnosti na tajnom stretnutí preberali dôsledky brexitu, informujú britské médiá

ta3 čtk
12.2.2023 15:40

Na historickom sídle v anglickom grófstve Oxfordshire sa tento týždeň konala nevšedná schôdzka. Počas dvoch dní sa tam zišli predstavitelia oboch hlavných britských politických strán, zástupcovia veľkých podnikov, diplomati a tiež analytici, aby prebrali problémy prameniace z odchodu Británie z Európskej únie a možné spôsoby ich nápravy. Informoval o tom nedeľník Observer, ktorý získal materiály o programe vrcholnej schôdzky a tiež svedectvo jedného z účastníkov.

Organizátori požiadali Britániu, aby hostila Eurovíziu 2023 namiesto Ukrajiny
AP Photo/Alberto Pezzali

Stretnutie, ktoré vo štvrtok av piatok hostilo vidiecke sídlo Ditchley Park, podľa denníka sprevádzala značná miera utajenia. Priviedlo dohromady zástancov brexitu, ako je člen britskej vlády Michael Gove alebo bývalý líder Konzervatívnej strany Michael Howard, a tváre opačného tábora vrátane labourista Davida Lammyho alebo konzervatívca Davida Lidingtona. Medzi nepolitickými účastníkmi boli predseda predstavenstva farmaceutickej firmy GlaxoSmithKline John Symonds alebo vysoký manažér banky Goldman Sachs Oliver Robbins – ten bol predtým hlavným britským vyjednávačom v rokovaniach o brexite.

Materiály distribuované na stretnutí podľa The Observer akciu popisovali ako "súkromnú diskusiu" s motívom "Ako môžeme z brexitu urobiť úspech spoločne s našimi európskymi susedmi?" Nemenovaný účastník schôdzku hodnotil ako konštruktívnu, veľkou témou podľa neho boli negatívne dopady na britskú ekonomiku.

"Bolo to o tom, ako sa posunúť od pozícií 'zostať' a 'odísť' k problémom, ktorým teraz čelíme a tomu, ako sa môžeme dostať do najlepšej pozície v snahe diskutovať s EÚ o zmenách vzájomnej dohody o obchode a spolupráci," uviedol zdroj.

The Observer hodnotí stretnutie odporcov a zástancov brexitu ako veľmi neobvyklé. Odráža "silnejúce akceptovanie skutočnosti, medzi politikmi v dvoch hlavných stranách, ako aj medzi lídrami biznisu a úradníkmi, že brexit vo svojej súčasnej podobe poškodzuje ekonomiku Spojeného kráľovstva a oslabuje jeho strategický vplyv vo svete", napísal denník.

Británia z Európskej únie vystúpila na začiatku roka 2020 na základe výsledku referenda z júna 2016, dohoda o novom partnerstve medzi dvoma stranami nadobudla platnosť v roku 2021. Prieskumy verejnej mienky v posledných mesiacoch nasvedčujú tomu, že väčšina britských voličov považuje vystúpenie z EÚ za chybu .

Nezávislý britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) odhaduje, že brexit bude mať v horizonte 15 rokov od roku 2016 za následok pokles hrubého domáceho produktu (HDP) Británie o štyri percentá. Denník Financial Times v podrobnej analýze z vlaňajšieho októbra poukázal aj na ďalšie signály o škodách v britskej ekonomike a tiež na absenciu konkrétnejších predstáv o možných ekonomických prínosoch brexitu. Britský premiér Rishi Sunak napriek tomu o mesiac neskôr uviedol, že "brexit môže tejto krajine priniesť a už priniesol obrovské výhody a príležitosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok