Zatiaľ nenastal čas na vyhostenie ruského veľvyslanca, uviedol Dvořák z českého rezortu diplomacie

ta3 čtk
12.2.2023 15:33

Ministerstvo zahraničia ČR sa domnieva, že zatiaľ neprišiel čas na vyhostenie ruského veľvyslanca z Českej republiky. V Českej televízii v programe Otázky Václava Moravca to dnes povedal námestník ministerstva zahraničných vecí (MZV) Martin Dvořák. K vyhosteniu ruského ambasádora pristúpili pobaltské štáty, ktoré zároveň vyzvali svojich spojencov k rovnakému postupu.

Zatiaľ nenastal čas na vyhostenie ruského veľvyslanca, uviedol Dvořák z českého rezortu diplomacie
ČTK / Ondřej Deml

Dvořák pripomenul, že Česká republika prijala v minulosti voči ruskej diplomacii jedno z najrazantnejších opatrení, keď významne obmedzilo počet ruských diplomatov na pražskej ambasáde. "Vec vyhostenia veľvyslanca je natoľko citlivá a natoľko ťažký kaliber, že zatiaľ máme pocit, že ešte neprišiel čas, aby sme tú najťažšiu zbraň vytiahli," povedal. Rusko podľa neho stále ešte môže urobiť také veci, na ktoré bude treba reagovať silnejšie, ako česká diplomacia reagovala doteraz. K vyhosteniu veľvyslanca by nepristupoval ani bývalý český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Dvořák v debate pripustil, že "utesňovanie" dier v protiruských sankciách mohlo byť v Európe rýchlejšie. Poukázal napríklad na jednu zo kaukazských krajín susediacich s Ruskom, s ktorou sa český zahraničný obchod za posledný rok zdvojnásobil. Nevylúčil, že sa tak stalo kvôli obchádzaniu sankcií. Meno krajiny oznamovať nechcel. Podotkol, že firmy, ktoré sú v tamojších krajoch zvyknuté obchodovať, sú zároveň zvyknuté podvádzať, obchádzať pravidlá a podplácať. "Tomu sa asi nie sme schopní vyhnúť, pokiaľ nie je vôľa tých príslušných vlád, a tá asi neexistuje," povedal. Odmietol ale, že by sankcie nefungovali.

Zaorálek v programe kritizoval to, že zvolený prezident Petr Pavel externe spolupracuje s bývalým veľvyslancom Petrom Kolářom. Vadí mu jeho angažmán pre americkú advokátsku kanceláriu Squire Patton Boggs, ktorá podľa neho v minulosti napríklad pomáhala ruskej Gazprombank obchádzať sankcie. Dvořák s odkazom na osobnú skúsenosť s Kolářom a na jeho názory odmietol obavy, že by Kolář cez Pavla mal "ťahať Českú republiku späť do Ruska a do Číny".

Server Zoznam Správy v piatok uviedol, že Pavlovi by na "významnom diplomatickom poste" v prezidentskej kancelárii mal pomáhať český veľvyslanec pri EÚ Jaroslav Zajíček. Podľa informácií Českej televízie sa Zajačik stane riaditeľom zahraničného odboru prezidentskej kancelárie a na post riaditeľa protokolu mieri veľvyslanec v Bielorusku Tomáš Pernický. Dvořák to odmietol potvrdil alebo vyvrátiť. Povedal, že "rokovania o využití niektorých českých diplomatov" v kancelárii Pavla pokračujú a blížia sa k záveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok