V Ladcoch majú výnimočnú pamiatku. Čo ukrýva kostolík svätého Valentína?

ta3
12.2.2023 13:53

V Ladcoch majú výnimočný kostolík. Je zasvätený svätému Valentínovi, patrónovi zaľúbených. Pre verejnosť je prístupný len raz do roka. Keďže sa o pamiatke veľa nevie, nadšenci, ktorí sa pustili do výskumu, objavili mnoho zaujímavých legiend a faktov.

Objektov zasvätených patrónovi zaľúbených je na Slovensku výnimočne málo. Jediný v Trenčianskom kraji je rokokový kostolík postavený v areáli kaštieľa Motešických v obci Ladce. Na jednom z jeho oltárov stojí socha Valentína.

"Svätý Valentín žil v dobe rímskej. Bol pravdepodobne kňazom, ktorý oddával zaľúbencov niekedy aj proti vôli cisára, a samozrejme, má aj silnú tradíciu v katolíckej cirkvi," hovorí historik, Tomáš Michalík.

Kostolík  dala postaviť v 18. storočí barónka Judita Tolvai, manželka staviteľa a vlastníka kaštieľa Imricha Motešického. Pre verejnosť je momentálne uzavretý, a to aj vo sviatok Valentína. Len výnimočne v júli sa v ňom počas celého týždňa slúžia omše.

Kaplnka je súčasťou kaštieľa a s oboma pamiatkami sa spája viacero zaujímavých príbehov. Michalík: "S úmrtím Jozefa Motešického sa spája taká pikoška. Jeho mama, judita Tolvay zomrela práve v deň pohrebu Jozefa Motešického. Ťažko povedať do akej miery má kostolík dobrú karmu, či tej Judite puklo srdce od žiaľu."

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok