NATO plánuje Stoltenbergovi predĺžiť mandát, píše nemecký denník. Ten vyprší v septembri

ta3 čtk
12.2.2023 07:49

Severoatlantická aliancia má v úmysle predĺžiť mandát svojho súčasného generálneho tajomníka Jense Stoltenberga do apríla budúceho roka. S odkazom na vysoko postavených diplomatov to uviedol nemecký denník Welt am Sonntag. Stoltenbergov mandát vyprší 30. septembra, vedenie NATO ho už raz predĺžilo.

NATO plánuje Stoltenbergovi predĺžiť mandát, píše nemecký denník. Ten vyprší v septembri
TASR/AP

Dôvodom plánovaného predĺženia, o ktorom sa má formálne rozhodnúť na jar, sú Stoltenbergove "výnimočné úspechy, najmä v kontexte vojny na Ukrajine". Ďalšieho pol roka bez zmeny vo vedení by tiež zabezpečilo "stabilitu v náročnom čase".

Stoltenberg už skôr uviedol, že nemá v úmysle sa uchádzať o ďalší mandát. Túto pozíciu v nedeľu podľa agentúry DPA potvrdila aj jeho hovorkyňa.

Welt am Sonntag pripomína aj výhody, ktoré by predĺženie mandátu prinieslo Stoltenbergovi. Dalo by mu to príležitosť predsedať výročnému summitu NATO k 75. výročiu aliancie, ktorý sa má konať vo Washingtone v apríli 2024. Skúsený ekonóm a dlhoročný nórsky premiér Stoltenberg by sa podľa médií mohol uchádzať o post prezidenta Svetovej banky. Jej doterajšiemu šéfovi Davidovi Malpassovi končí funkčné obdobie v apríli budúceho roka, pripomína denník.

Medzi možnými záujemcami o funkciu generálneho tajomníka NATO sú španielsky premiér Pedro Sánchez alebo holandský premiér Mark Rutte, ktorých krajiny čakajú voľby v rokoch 2023 a 2024. Sánchez má údajne dobré vzťahy s americkým prezidentom Joeom Bidenom, Rutteho zase podporuje francúzsky prezident Emmanuel. Welt volí ako horúceho kandidáta aj britského ministra obrany Bena Wallacea.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok