Záchranárom v Antakyi komplikuje prácu rabovanie aj nedostatok funkčných toaliet

ta3 čtk
11.2.2023 22:08

Dobrovoľníkom, ktorí sa snažia hľadať preživších v zemetrasením zasiahnutom tureckom meste Antakya, komplikuje prácu rabovania, ale napríklad aj nedostatok funkčných toaliet. Napísala to dnes agentúra Reuters, ktorá cituje niekoľko záchranárov.

Záchranárom v Antakyi komplikuje prácu rabovanie aj nedostatok funkčných toaliet
AP Photo/Khalil Hamra

Dvadsaťšesťročný Mehmet Bok, ktorý sa v Antakyi snaží nájsť v zrútenej budove kolegu, agentúre povedal, že rabovanie videl v prvých dňoch po ničivom zemetrasení, než na pár dní odišiel na vidiek. Ľudia rozbíjali okná obchodov a áut, opísal muž, ktorý sa potom do mesta ak svojej snahe nájsť kolegu vrátil.

Rabovanie v Antakyi videla aj záchranárka Gizem. "Nemôžeme príliš zasahovať, pretože väčšina rabujúcich má pri sebe nože. Dnes chytili jedného rabujúceho, ľudia ho prenasledovali," povedala žena, ktorá pochádza z provincie Sanliurfa. V meste je pritom podľa Reuters zvýšený počet policajtov a vojakov, ktorí riadia dopravu, pomáhajú záchranárom a rozdávajú jedlo.

Gizom popísala Antakyu ako miesto smrti a skazy. "Nemohli sme zadržať slzy," popísala svoje pocity, ktoré mala po príchode do mesta pred štyrmi dňami. "Ak tu ľudia nezomrú pod troskami, zomrú na zranenia, a ak nie, zomrú na infekciu. Nie je tu žiadna toaleta. Je to veľký problém," povedala a dodala, že v meste nie je dosť vriec na mŕtvoly.

"Tela sú všade po uliciach a sú na nich len deky," popísala. Obyvatelia mesta pritom podľa Reuters nosia rúšky, aby toľko necítili pach smrti. Na nedostatočný počet funkčných toaliet sa sťažujú aj ďalší dobrovoľníci. "Myslím, že práve teraz sú najviac potrebné hygienické prostriedky. Máme problémy so záchodmi, bojím sa, že sa rozšíri nejaká choroba," povedal muž, ktorý odmietol uviesť svoje meno a ktorý prišiel z Antalye, aby pomohol pri záchranných operáciách.

Pri provizórnych mobilných záchodoch sa stáli dlhé rady, ale mnoho ľudí sa zverilo, že si jednoducho hľadajú skryté miesto, čo vedie k sťažnostiam na puch, opisuje Reuters.

Bezpečnosť v oblasti zasiahnutej zemetrasením sa dostala do centra pozornosti po tom, čo tam dnes rakúska armáda a nemecké záchranné organizácie pozastavili práce. Zdôvodnili to "stále ťažšou bezpečnostnou situáciou" a obavami o bezpečnosť záchranárov. Príslušníci rakúskej špecializovanej jednotky medzitým podľa agentúry APA popoludní záchrannej práce sčasti obnovili. Chráni ich turecká armáda.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že vláda podnikne rázne kroky proti ľuďom, ktorí sa podieľajú na rabovaní a ďalších zločinoch v miestach, ktoré tento týždeň postihlo v Turecku ničivé zemetrasenie. Erdogan a turecké úrady čelia v posledných dňoch opakovane kritike za nedostatočne rýchlu a kvalitnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok