Ukrajinské mestá vrátane Kyjeva sa stali terčom ďalších vzdušných útokov

ta3 čtk
10.2.2023 19:15

Ukrajina sa stala terčom ďalších veľkých vzdušných útokov ruských síl. Tie vypálili 71 riadených striel, z ktorých 61 zostrelila protivzdušná obrana, povedal neskôr veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Rusi podľa neho vystrelili na Ukrajinu aj 35 rakiet S-300 a vyslali sedem útočných dronov. Podľa ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka zasiahli energetické zariadenia v šiestich regiónoch, čo malo za následok výpadky v dodávkach elektriny na väčšine Ukrajiny. Správy o obetiach na životoch nie sú, ale podľa šéfa Charkovskej oblasti Oleha Synehubova osem ľudí utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters.

Ukrajinské mestá vrátane Kyjeva sa stali terčom ďalších vzdušných útokov
AP Photo/Libkos

Zvuky explózií boli dopoludnia hlásené z Kyjeva, Kryvého Rihu alebo Poltavskej, Kirovohradskej a Charkovskej oblasti, uviedla BBC. Niekoľko energetických zariadení na východe, juhu aj na západe Ukrajiny zasiahli ruské strely a bezpilotné lietadlá, oznámila ráno podľa agentúry Reuters ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho. "Najzložitejšia situácia je v Záporožskej, Charkovskej a Chmelnyckej oblasti," uviedol neskôr Haluščenko.

"Ďalší pokus zničiť ukrajinský energetický systém a pripraviť Ukrajincov o svetlo, teplo a vodu," napísalna telegrame ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Zároveň uviedol, že Rusko vyslalo na Ukrajinu vyše 50 riadených striel, pričom väčšinu zostrelila protivzdušná obrana.

"Kvôli ustavičným útokom sú poškodené takmer dve desiatky energetických blokov tepelných elektrární. Ak k tomu pripočítame skutočnosť, že časť našich energetických objektov je okupovaná, tak Ukrajina dočasne prišla o 44 percent výroby elektriny z jadra, 75 percent kapacít tepelných elektrární a 3 ," povedal premiér na rokovaní vlády podľa agentúry Interfax-Ukrajina. "Nehľadiac na tento teror, väčšina Ukrajincov má teplo, vodu a svetlo. Pokračujú opravy a máme dosť zdrojov do konca zimy, od partnerov dostávame generátory a ďalšie zariadenia. Vydržali sme cez desiatky útokov počas 123 dní energetického terorizmu a úspešne zvládneme túto vykurovaciu sezónu, " zdôraznil.

Reportéri agentúry Reuters dopoludnia uviedli, že v Kyjeve a okolí počuli najmenej tri explózie. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že protivzdušná obrana zostrelila nad mestom desať rakiet. Trosky strely podľa úradov poškodili súkromný dom, dve autá a elektrické siete v jednej z kyjevských štvrtí, píše Reuters.

Mesto Záporožie hlásilo v noci na dnešok 17 vzdušných úderov na svojom území, podľa zástupcu záporožskej radnice Anatolija Kurteva ide o najväčší útok na mesto od začiatku invázie. "Počas jednej hodiny bolo v meste zaznamenaných 17 nepriateľských vzdušných úderov, čo je najvyšší počet od začiatku plnohodnotnej invázie," uviedol Kurtev a dodal, že útoky smerovali na energetické objekty.

Charkovom otriaslo nad ránom asi desať výbuchov, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta sa podľa neho kvôli tomu ocitli bez dodávok elektriny, tepla a vody.

Rusko vo štvrtok večer vypustilo na Ukrajinu aj bezpilotné lietadlá iránskej výroby, uviedli ukrajinské úrady. Drony boli spozorované v Dnepropetrovskej, Záporožskej, Doneckej a Charkovskej oblasti. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat neskôr v ukrajinskej televízii povedal, že protivzdušná obrana zostrelila päť zo siedmich bezpilotných lietadiel a päť zo šiestich rakiet Kaliber vypálených na Ukrajinu. Okrem toho Rusko podľa ukrajinského letectva vypálilo na Charkovskú a Záporožskú oblasť najmenej tri desiatky rakiet S-300.

Rusko, ktoré na Ukrajinu vojensky zaútočilo na konci minulého februára, v októbri zintenzívnilo vzdušné údery na energetickú infraštruktúru. Prezidentská kancelária oznámila, že šéf štátu Volodymyr Zelenskyj zvolal dnes vrchné velenie ozbrojených síl. Na schôdzke sa preberala situácia na fronte v Donbase a tiež efektívnosť protivzdušnej obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok