Belgický súd zamietol žiadosť Slovenska o objasnenie Chovancovej smrti

ta3 tasr
10.2.2023 17:36

Žiadosť Ministerstva spravodlivosti SR o doplnenie vyšetrovacích úkonov v prípade objasnenia smrti slovenského občana Jozefa Chovanca belgická vyšetrujúca sudkyňa zamietla. Voči rozhodnutiu sa Slovenská republika 3. februára odvolala. Ak by nedošlo v primeranom čase k posunu v trestnom konaní, SR zváži iniciovanie konania pred Európskym súdom pre ľudské práva, informovala hovorkyňa MS SR Monika Klobušická.

Chovanec
TASR/AP

V prípade, že bude odvolanie zamietnuté, Slovenská republika sa môže obrátiť prostredníctvom právneho zástupcu na kasačný súd. "Veríme, že odvolací súd posúdi vec nezaujato a nestranne a dôkladne sa vysporiada najmä s existujúcimi nezrovnalosťami v znaleckých posudkoch, ktoré sú kľúčové pre určenie spôsobu smrti Chovanca," uviedla Klobušická.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas zdôraznil, že Slovensko v plnej miere rešpektuje nezávislé postavenie justičných orgánov iného členského štátu Európskej únie. "Z veľmi starostlivého posúdenia všetkých podkladov sme však vyhodnotili, že je v záujme spravodlivosti, aby doterajšie postupy belgických úradov boli preskúmané nadriadenými orgánmi, keďže nám z dostupných stanovísk súdnych znalcov vyvstávajú vážne pochybnosti o príčinách smrti nášho občana," uviedol.

Karas verí, že argumenty budú zohľadnené a ministerstvom iniciované konanie prispeje k prešetreniu celej tragédie. Zároveň v mene Chovancovej rodiny požiadal o rešpektovanie jej súkromia zo strany politikov a médií.

Rezort spravodlivosti zároveň poukázal na to, že závery posudkov slovenských znalcov sa zásadne líšia od záverov posudkov znalcov, ktorých pôvodne ustanovil belgický súd. Podľa rezortu je ťažko pochopiteľné, prečo chýbajú niektoré štandardne odoberané biologické vzorky, ktoré by mohli nevyvrátiteľne preukázať spôsob smrti Chovanca.

"Avšak je úplne nezrozumiteľné, prečo sa belgickí znalci menovaní súdom pri určení spôsobu úmrtia nevysporiadali s protichodnými závermi našich znalcov, ktoré sú založené na existujúcich dôkazoch a z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania," upozornila Klobušická.

Jozef Chovanec zomrel 28. februára 2018 v nemocnici, tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu.

Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť. Belgická prokuratúra rozhodla nenavrhnúť trestne stíhať žiadne osoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok